Verovali ili ne, postoji i to: Zdrave zamene za beli hleb koje zasićuju, a ne goje

12.01.2024

06:39

0

Autor: V. I.

Ne morate potpuno da se odreknete hleba, ali možete povremeno da ga zamenite zdravim alternativama

Verovali ili ne, postoji i to: Zdrave zamene za beli hleb koje zasićuju, a ne goje
Copyright Profimedia

Za većinu nas hleb je neizostavan deo skoro svakog obroka. Neki ga čak jedu i s voćem - lubenicom, dinjom, grožđem. Međutim, odavno je poznato da se hleb ne ubraja u naročito zdravu hranu. Najčešće se proizvodi od prerađene pšenice, što mu umanjuje hranljiivost. Pored toga, od hleba raste nivoa šećera u krvi, a često ne možemo da se zaustavimo na samo jednom parčetu pa preteramo s kalorijskim unosom.

Srećom, postoje zdrave alternative koje mogu zameniti ulogu hleba u obrocima na maštovite načine. Neke od ovih zamena mogu takođe raditi za ljude koji ne podnose gluten ili jednostavno ne podnose hleb.

Ražani hleb

Raž spada u žitarice, ali za razliku od pšeničnog hleba, ražani hleb ne izaziva tako značajan skok šećera u krvi kad ga pojedemo.On ima tamniju boju i gušću strukturu od običnog hleba, a i ukus mu je malo jači. Odlikuje se visokim sadržajem vlakana,međutim sadrži gluten, pa ako imate netoleranciju na ovaj protein, ražani hleb ipak preskočite.

Profimedia
 

Jaja

Pored toga što su među najhranljivijim namirnicama koje možete uključiti u svoju ishranu, jaja su takođe raznovrsna i ukusna i dobro se slažu s mnogim vrstama hrane. Prirodno su bogate proteinima i vitaminima B2, B12 i D. Ako ste ljubitelj hamburgera, ali ste svesni da to nije najzdravija opcija, lepinju možete zameniti pečenim jajima.

Profimedia
 

Slatki krompir

Kriške kuvanog slatkog krompira, poznatog i kao batat, spadaju u još jednu odličnu zamenu za pljeskavice, kao i druge vrste lepinja. Pored toga, možete koristiti i drugo povrće kao što su krastavci, pečurke, patlidžani i paprike. Posebno dobro idu uz dodatke kao što su krem sir i razne vrste mesa.

Profimedia
 

Kukuruzne tortilje

Tortilje se najčešće prave od pšenice ili kukuruza, ali zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, kukuruzne tortilje su zdravija opcija. Možete ih puniti, reimo, sirom, mesom ili povrćem, a ukoliko spadate u osobe osetljive na gluten, kukuruzne tortilje su dobara izbor, jer ga ne sadrže.

Profimedia
 

Salata

Ukoliko tražite najbolju zdravu opciju, hleb možete zameniti zelenom salatom tako što ćete meso, sir ili drugo povrće umotati u list zelene salate - kao kada pravite burito. Na ovaj način ćete značajno smanjiti unos kalorija, što je posebno praktično za one koji pokušavaju da regulišu svoju težinu, ali i da unesuvitamine A i C.

Jabuke

Jabuke kao zamena za hleb možda vam zvuči kao čudna ideja, ali vam savetujemo da im ipak date šansu. Ako volite sendviče sa puterom od kikirikija, pokušajte sledeći put da ga namažete na kriške jabuke - ova kombinacija ukusa je će vas sigurno oduševiti.

Profimedia
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike