Tri zlatna saveta dr Jorge ako preterate sa alkoholom i hranom tokom praznika

09.01.2024

15:56

0

Preterivanje u alkoholu tokom praznika problematičnije je od preterivanja u hrani

Tri zlatna saveta dr Jorge ako preterate sa alkoholom i hranom tokom praznika
Copyright Profimedia

Specijalista higijene i ishrane i profesor na Medicinskom fakultetu prof. dr Jagoda Jorga rekla je danas da je preterivanje u alkoholu tokom praznika problematičnije od preterivanja u hrani, jer kada se pređu granice tada alkohol ispoljava ozbiljno toksično dejstvo na ćelije jetre i mozga.

Kada je reč o preterivanju u hrani, Jorga je za Tanjug rekla da je najbolje rešenje brzi hod koji se pokazao kao efikasno sredstvo u uklanjanju viška količine unete masne hrane. 

"Treće, što uvek treba praktikovati jeste dovoljan unos tečnosti, obične pijaće vode, ali i drugih tečnosti koje ne podrazumevaju sokove, već biljne čajeve, supice, povrtne čorbe koje pored tečnosti dodaju dosta kalijuma. Kalijum u većoj količini pomaže u izbacivanju natrijuma koga smo u prevelikoj količini uneli prekomernim unosom hrane koja je karakteristična za ovo doba godine", naglasila je ona. 

Tanjug printscreen
prof. dr Jagoda Jorga

 

Prema njenim rečima, akutni pankreatitis je neposredna posledica prekomernog unosa masne hrane, ali i šećernih koncentrata koji imaju puno fruktoze i, kako objašnjava, najdirektnije stvaraju velike količine triglicerida koji zapuše pankreas.

"Potpuno ga preplave, pankreas nema dovoljno enzima da to savlada i dolazi do autodestrukcije samog pankreasa, znači svi oni sokovi koje pankreas luči da bi u dvanaestopalačnom crevu pomogao varenju, zapravo odu u samo njegovo tkivo i to je jedna životno opasna komplikacija", ukazala je Jorga i dodala da bubrežna funkcija takođe bude opterećena enormnim unosom soli u hrani. 

Zdrava ishrana, a ne detoks

Jorga ističe da je zdrav način ishrane rešenje za oporavak organizma, a nikako detoks jer je, kako napominje, detoks u vidu povrtno-voćnih sveže ceđenih sokova posebno opasan zato što su ti sokovi "infuzija šećera" koji mogu da pomognu u popuštanju funkcije pankreasa i uništavanju dobre crevne flore koje ima 2,5 kilograma u stomaku čoveka. 

Ona je rekla i da naglašava tu količinu da bi ljudi shvatili koliko je crevna flora moćna i kako su njene funkcije mnogobrojne i da je zato "treba dobro  hraniti".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike