Zaboravite na tablete iz apoteke: Lekovita moć borovih iglica koju farmakomafija ne želi da znate

06.01.2024

06:41

0

Autor: V. I.

Kako ovaj zeleni dar šume može da promeni vaš život za samo nula dinara

Zaboravite na tablete iz apoteke: Lekovita moć borovih iglica koju farmakomafija ne želi da znate
Copyright Profimedia

Zamislite šetnju kroz šumski predeo, gde miris borovine ispunjava vazduh, a zelenilo borova umiruje vaše čulo vida. U ovom idiličnom okruženju, skriva se jedan od prirodnih dragulja - borove iglice, koje ne samo da krase krošnje ovih plemenitih stabala, već i služe kao izvor jednog izuzetno lekovitog napitka - čaja od borovih iglica.

Ovaj čaj, koji se decenijama koristi kao tradicionalni napitak u narodnoj medicini širom sveta, ne samo da donosi sa sobom delić šumske svežine u vašu šolju, već i obilje blagodati za vaše zdravlje.

Profimedia
 

Lekoviti sastojci

Budući da se pravi od mladih izdanaka borovih iglica, koje su bogate vitaminom C, antioksidansima, i esencijalnim uljima, njegova lekovitost je višestruka.

Vitamin C je ključan za jačanje imunološkog sistema, a borove iglice sadrže jednu od najviših koncentracija ovog vitamina među biljkama. Redovno konzumiranje ovog čaja može pomoći u prevenciji i lečenju prehlada i gripa.

Antioksidansi u borovim iglicama, kao što su flavonoidi i fenoli, mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala u telu, što smanjuje rizik od hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i nekih vrsta raka.

Esencijalna ulja u borovim iglicama, kao što su limonen i pinen, imaju antimikrobna svojstva i mogu pomoći u smanjenju upala. Takođe, ova ulja doprinose umirujućem efektu čaja, što može pomoći kod stresa i anksioznosti.

Profimedia
 

Sastojci:

  • borove iglice

Priprema:

1. Operite borove iglice i isekajte im krajeve, pa ih usitnite makazama ili u blenderu

2.  Ubacite ih u teglu ili neku drugu staklenu posudu.

3. Ulijte  vrelu vodu.

4. U ohlađen čaj stavite malo meda i limunovog soka.

Čaj od borovih iglica takođe može imati pozitivan uticaj na respiratorni sistem. Inhaliranje pare od ovog čaja može pomoći u olakšanju simptoma kao što su začepljen nos i kašalj, a takođe može pomoći u čišćenju disajnih puteva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike