Doktori razrešili misteriju: Da li ćete se stvarno razboleti ako izađete napolje s mokrom kosom

04.01.2024

06:44

1

Autor: V. I.

Večita dilema da li izaći na hladnoću s vlažnom kosom - konačno je otklonjena

Doktori razrešili misteriju: Da li ćete se stvarno razboleti ako izađete napolje s mokrom kosom
Copyright Freepik

Sigurno vas je nemali broj puta mama ili baka opomenula da nikako ne izlazite iz kuće s vlažnom kosom "da se ne biste ukočili", "da ne dobijete meningitis", a neke su išle toliko daleko da se navodile i rizik od smrti. Koliko je tu istine i da li zaista treba dobro osušiti kosu pre izlaska, posebno zimi, objasnili su lekari.

"Ne možete da se prehladite samo zato što ste napolju po hladnom vremenu na hladnoći", rekao je dr Šon O'Liri, predsednik američkog komiteta za zarazne bolesti.

Freepik
 

"Obična prehlada, grip i druge respiratorne bolesti, uključujući kovid, uzrokovane su virusima. Neke infekcije sinusa su pak uzrokovane bakterijama. Ovi mikrobi se obično šire udisanjem respiratornih kapljica i čestica bolesnih ljudi, ili površina koje su oni dodiriivali nakon čega su postale kontaminirane.

Budite oprezni s dužim izlaganjem hladnoći

Ipak, postoji opravdanje za oprez. Naime, hladno zimsko vreme može da stvori povoljnije okruženje za mikroorganizme – kako spolja, tako i u našem telu. Neka istraživanja su pokazala da niske temperature mogu da pomogne da virus griša preživi duže. Prehlada takođe može da utiče na imuni sistem, čineći nas osetljivijim kada smo izloženi mikroorganizmima i samim tim sklonijim bolestima.

Istraživanja pokazuju da se naša podložnost virusnim infekcijama otprilike udvostručuje kako temperatura pada, čak i ako padne samo za pet stepeni Celzijusa. Hipotermija, značajan pad telesne temperature uzrokovan produženim izlaganjem ekstremnoj hladnoći, takođe može da oslabi imuni sistem.

Profimedia
 

Veći problem je druženje u zatvorenim prostorima

S druge strane, dr Monika Gandi istakla je da najčešći uzrok razboljevanja nije, kako većina smatra u hladnoći, već u činjenici da svi boravimo u zatvorenim prostorima pa se virusi brže šire. Zato je bitno da tokom hladnih dana redovno provetravate prostorije gde boravite s većim brojem ljudi - kancelarije, učionice, čekaonice.

U svakom slučaju, izlazak na hladnoću s mokrom kosom možda može da vam oslabi imunitet, ali ne može direktno da bude uzrok prehlade, gripa i sličnih zaraznih bolesti jer se one šire direktnim kontaktom s bolesnom osobom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike