Najviše bakterija i prljavštine se skuplja na njima: Najčešće greške koje pravimo prilikom pranja ruku

13.12.2023

06:43

0

Autor: K. O.

Ako do sada niste razmišljali o tome, imajte na umu ove savete kada sledeći put budete prali vaše ruke

Najviše bakterija i prljavštine se skuplja na njima: Najčešće greške koje pravimo prilikom pranja ruku
Pranje ruku 2 - Copyright Pixabay

Nema dileme da je pranje ruku najvažnija higijenska navika. Pogotovo u sezoni prehlada i virusa. I da je, ukoliko želimo da se zaštitimo što je više moguće od virusa i bakterija, prvi korak upravo dobra higijena ruku.

Na našim rukama se najviše akumuliraju prljavština i bakterije.

Važno je znati da za pravilno pranje ruku nije nužno koristiti vrelu vodu. Čak i mlaka ili blago topla voda može obaviti posao.

Ipak, postoje neke uobičajene greške koje ljudi često prave kada je u pitanju ova higijenska praksa:

Nedovoljna količina sapuna

Bitno je koristiti dovoljno sapuna prilikom pranja ruku. Veličina jedne kovanice je obično dovoljna, kada je u pitanju tečni sapun.

Nedovoljno pranje

Ruke se tokom dana dodiruju sa mnogim površinama koje mogu biti nosioci zaraze. Pranje ruku sapunom i vodom je odličan način zaštite. Ako nije moguće koristiti sapun, dezinfekcijska sredstva su dobra alternativa. Ruke treba dobro isprati i osušiti nakon pranja.

Profimedia
 

Nedovoljno pranje površina ruku

Bitno je ne zaboraviti pranje pod noktima, pregibima među prstima i drugim delovima ruku. Preporučljivo je i da se nokti redovno skraćuju kako bi se smanjila mogućnost zadržavanja virusa.

Nedovoljno vreme pranja

Pranje ruku treba da traje oko 20 sekundi kako bi se uklonili virusi i bakterije. To obavezno imajte na umu kada sledeći put budete prali ruke.

Nedovoljno ispiranje

Nakon pravilnog pranja ruku, bitno je dobro ih isprati ispod mlaza čiste vode, kako bi se sapun potpuno uklonio sa kože i smanjio rizik od iritacija kože.

Profimedia
 

Preskakanje sušenja

Virusima je lakše da se prenose sa mokrih ruku, stoga je važno da se ruke dobro osuše. Koristite čiste peškire ili papirnate ubruse, a ako ste na javnom mestu, preporučuje se korišćenje papirnatih ubrusa ili električnih sušača ruku.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike