Nije trik pitanje: Ko ženama priređuje više stresa - suprug ili deca?

13.08.2021

20:22 >> 20:29

0

Autor: D. R.

Neka ponašanja koja se čak lako daju popraviti, ukoliko se hronično javljaju, mogu trajno narušiti porodične odnose

Nije trik pitanje: Ko ženama priređuje više stresa - suprug ili deca?
Copyright Pexels

Svojim voljenima često umemo da otežavamo život, umesto da im olakšamo, a to dodatno narušava odnose u porodici.

Udate žene su više pod stresom, nego samohrane majke. Na njima leži ogroman teret: posao i briga o porodici. One češće pate od glavobolje, umora i negativnih emocija.

Pročitajte još

Roditeljstvo je veoma stresno, ali iznenađujuće je to što muževi ženama zadaju više problema nego deca. Naime, prema istraživanjima, čak 46 odsto žena je reklo da im više stresa zadaju muževi i da to nema nikakve veze s prevarom ili nasiljem.

Činjenica je da se muškarci ponašaju kao deca čak i kad pređu svoju četrdesetu godinu. To se ne zasniva samo na njihovim neozbiljnim stavovima po nekim pitanjima i na ponašanju, nego i na njihovom ponašanju prema deci.

Pexels

Očevi se najčešće zabavljaju sa svojom decom. Kao posedicu toga imamo da se na očeve gleda kao na prijatelje, društvo za odmor i saučesnike u šašavim idejama koji dopuštaju sve.

Majke se više bave pitanjima vaspitanja, discipline, zdravlja i obrazovanja deteta. Žene više vode računa o dnevnim navikama dece, daju im savete i brane im mnoge ludosti. Kako se čini, mame su uvek “loši policajci”.

To narušava njihovu vezu s decom i može dovesti do konflikata između samih roditelja.

Pexels

Većina ispitanih žena se žali na nedostatak vremena. Posebno one koje su zaposlene: veče ne koriste za odmor, već za obavljanje kućnih poslova. Zbog toga su obično umorne i dešavaju im se greške.

Pošto veći deo odgovornosti za dom i porodicu leži na ženi, ona se oseća krivom kad nešto nije kako treba. Krivica onda izaziva stres i ometa je u obavljanju svakodnevnih poslova. Jedna ispitanica je to ovako prokomentarisala:

– Osećam da se o deci uglavnom brinem ja, bez učešća muža. I zato mi se čini da je samo moja krivica kad nešto krene naopako.

Tu postoji dvoje odraslih, a ne samo jedna žena, a kada supružnici razgovaraju o problemima, zajednički donose odluke i oboje su odgovorni za njih, to im pomaže i da se ujedine i da reše mnoge probleme.

Pexels

Žene treba da razvijaju veštinu upravljanja vremenom, jer čak i uz stalnu pomoć muža, u stvarnom životu ih čeka mnogo važnih poslova. Oba supružnika treba da imaju na umu da hronični stres u porodici često dovodi do razvoda, a takođe narušava zdravlje. Zbog toga treba da se brinete jedno o drugom i da čuvate sebe i bračnog druga od negativnih emocija.

Proćitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike