aktuelno

Mnogi jogurtom započinju dan, a drugi tvrde da je kefir bolji izbor: Šta je zdravije za naš organizam?

10.10.2023

06:42

0

Autor: K. O.

Dve namirnice koje obiluju probioticima deluju slično, a u stvari su različite

Mnogi jogurtom započinju dan, a drugi tvrde da je kefir bolji izbor: Šta je zdravije za naš organizam?
Copyright Freepik

Bilo da ste zaljubljenik u zdravu ishranu ili ste to čuli onako usput, sigurno znate o važnosti konzumiranja namirnica bogatih probioticima. Oni imaju blagotvoran uticaj na creva i nude mnoge prednosti, uključujući poboljšanje probave, jačanje imunološkog sistema i dugoročno, pozitivan uticaj na mozak. Dve namirnice koje obiluju probioticima su kefir i jogurt.

Iako se često nalaze jedna pored druge na policama prodavnica, kefir i jogurt imaju nekoliko ključnih razlika u načinu pripreme, upotrebi i nutritivnim vrednostima.

Stručnjak za ishranu Andrea Matis objasnila je razlike između ova dva proizvoda i iznela svoj sud o tome koji je od njih istinski probiotički dragulj, tj. koji odnosi pobedu u ovom nadmetanju.

Kako se prave i kada ih treba koristiti?

Matis ističe da i kefir i jogurt potiču od fermentisanih mlečnih proizvoda, ali se njihovi procesi pripreme razlikuju. Jogurt se fermentiše isključivo uz pomoć bakterija, dok se kefir priprema korišćenjem bakterija i kvasca.

Mnogi jogurtom započinju dan, a drugi tvrde da je kefir bolji izbor: Šta je zdravije za naš organizam?Freepik
 

Pri proizvodnji jogurta, mleko se zagreva, dodaju se žive kulture bakterija, ostavlja se da se zgusne i zatim se hladi. S druge strane, za pripremu kefira koriste se kefirna zrna koja sadrže i bakterije i kvasac. Kada se kašičica kefirnih zrna doda šoljici mleka i ostavi da odstoji 24 sata, dobija se kefir.

Razlika u procesu pripreme rezultira i različitim ukusima i teksturama proizvoda. Jogurt je obično gušći i kremastiji, dok je kefir više tečan. Što se tiče ukusa, kvasac u kefiru daje mu blago oštriji ukus u poređenju s jogurtom, koji je obično blažeg ukusa.

A šta je sa nutritivnim vrednostima i koji ima veće probiotičke koristi?

Kada je reč o nutritivnom sastavu, Matis napominje da i kefir i jogurt imaju svoje prednosti, ali postoje i razlike.

Oba proizvoda su dobri izvori proteina. Ako birate između kefira i jogurta zbog sadržaja proteina, odaberite onaj koji vam više odgovara po ukusu i teksturi jer oba proizvoda su bogata hranjivim materijama.

Običan kefir sadrži oko osam grama proteina po šoljici, dok običan jogurt u proseku sadrži oko šest grama proteina po porciji. Oba proizvoda imaju slične količine ugljenih hidrata.

Mnogi jogurtom započinju dan, a drugi tvrde da je kefir bolji izbor: Šta je zdravije za naš organizam?Profimedia
 

Matis ističe da, zbog činjenice da kefir sadrži i žive bakterije i kvasac, dok se jogurt proizvodi samo od živih kultura bakterija, kefir pruža veće probiotičke koristi. U stvari, kefir može sadržavati i tri puta više probiotika u odnosu na jogurt.

Dakle, ako želite dobiti najviše koristi za svoje crevno zdravlje, kefir je bolji izbor.

Više probiotika, ali i više kalcijuma

Kefir takođe sadrži više kalcijuma, što je važno za zdravlje kostiju i srca. Na primer, kefir može sadržavati 300 miligrama kalcijuma po porciji, dok jogurt obično sadrži 180 miligrama po porciji. Kefir je takođe bogat vitaminom A, što je važno za oči, kosti i imunološki sistem.

Međutim, ako imate intoleranciju na laktozu ili ste osetljivi na mlečne proizvode, konzumiranje kefira ili jogurta može izazvati simptome kao što su nadutost, zatvor ili proliv.

Mnogi jogurtom započinju dan, a drugi tvrde da je kefir bolji izbor: Šta je zdravije za naš organizam?Profimedia
 

U svakom slučaju, kako god da se odlučite, konzumiranjem kefira ili jogurta činite uslugu svojim crevima, a to pozitivno utiče na celo telo.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike