Kafa ili gazirani sokovi: Šta je manje štetno za vaš organizam?

10.06.2023

06:27

0

Autor: K. B.

Umerena konzumacija kafe može doneti neke potencijalne zdravstvene koristi

Kafa ili gazirani sokovi: Šta je manje štetno za vaš organizam?
Copyright Freepik

Kada je u pitanju izbor između kafe i gaziranih sokova, postoji mnogo informacija na internetu o njihovoj potencijalnoj štetnosti po ljudski organizam. Ali da li ste se ikada zapitali koja od ove dve opcije može biti manje štetna ili da li su uopšte štetne?

Kafa, za razliku od gaziranih sokova, često se pominje kao napitak koji može doneti određene zdravstvene koristi, pod uslovom da se konzumira umereno. Istraživanja su pokazala da umerena konzumacija kafe može smanjiti rizik od određenih bolesti kao što su dijabetes tipa 2, Parkinsonova bolest i određene vrste karcinoma.

Pexels
 

Preporučena dnevna doza kafe varira u istraživanjima, ali se obično kreće između dve i četiri šoljice kafe, odnosno od 200 do 400 mg kofeina dnevno. Međutim, stručnjaci ističu da je važno prilagoditi unos kofeina prema individualnim potrebama i osetljivosti organizma.

Preterana konzumacija kofeina može izazvati neželjene efekte kao što su nesanica, anksioznost, probavni problemi i povećan krvni pritisak. Dodatno, ukoliko dodajete šećer, mleko ili druge zaslađivače u kafu, to može povećati unos kalorija i negativno uticati na zdravlje.

Kada je reč o gaziranim sokovima, teško je naći njihov pozitivan uticaj na ljudski organizam. Ovi napici obično sadrže visok nivo šećera, veštačkih zaslađivača i aditiva.

Prekomerna konzumacija gaziranih sokova povezana je sa povećanim rizikom od gojaznosti, dijabetesa tipa 2, srčanih oboljenja i drugih zdravstvenih problema. Takođe, visok sadržaj šećera i kiselost u gaziranim sokovima mogu negativno uticati na zubno zdravlje.

Pixabay
 

Ukratko, umerena konzumacija kafe može doneti neke potencijalne zdravstvene koristi, dok prekomerna konzumacija gaziranih sokova može biti štetna zbog visokog sadržaja šećera i aditiva.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike