Čak i zdravo mora umereno: Muškarcu pukla žučna kesa zbog predoziranja popularnim začinom

23.02.2023

09:05

0

Autor: K. O.

Trpeo je ogromne bolove i imao povišenu temperaturu

Čak i zdravo mora umereno: Muškarcu pukla žučna kesa zbog predoziranja popularnim začinom
Copyright Pexels

Evidentno je da su ljudi sve više osvešćeni kada je zdrava hrana u pitanju. Ipak, treba dobro poznavati sva svojstva hrane i začina, kao i pravih mera doziranja. Jedan muškarac (69) to je naučio na teži način.

On je zbog prekomernog korišćenja kurkume završio u bolnici sa rupturom žučne kese. Za njega je aktivni deo popularnog začina kurkume, poznat kao kurkumin, bio fatalan.

Protivupalni kurkumin povezan je sa različitim zdravstvenim prednostima, od kontrole dijabetesa pa sve do lečenja artritisa. Ovi snažni efekti pretvorili su kurkumin u popularan suplement koji danas konzumira veliki broj ljudi.

E, sad ono što većina ne zna je to da se sa kurkuminom ne sme preterivati, pa stručnjaci upozoravaju da bi ga trebalo uzimati s oprezom.

Tome u prilog ide i pomenuti slučaj koji je detaljno opisan u časopisu „American Journal of Medical Case Reports“.

Profimedia
 

Kako piše u izveštaju, 69-godišnji muškarac javio se u urgentni centar nakon tri dana veoma jakih bolova u stomaku i grudima, sa povišenom temperaturom i znojenjem. Bol koji je opisao širila se sve do gornjeg dela njegovih leđa.

Lekari su mu pregledali pluća i kardiovaskularni sistem, ali u startu nisu mogli da pronađu krivca za te probleme. Onda je skener grudnog koša pokazao da mu je pukla žučna kesa i da ima žučni kamenac.

Dok su najčešći uzroci pucanja žučne kese žučni kamenac i kolecistitis, istraživači smatraju da su dodaci kurkumina u slučaju ovog pacijenta takođe imali veliku ulogu, prenosi Index.hr.

Pixabay
 

A kako je on preterivao? Pa, tokom četiri meseca uzimao je dnevnu dozu od 1.500 do 2.000 miligrama kurkumina.

Kako su objasnili lekari, popularni dodatak se ne preporučuje osobama sa žučnim kamencem jer kurkuma može da poveća sposobnost žučne kese da izbaci žuč u žučne kanale.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike