Dijetetičari otkrivaju najbolje namirnice za mršavljenje nakon 40. godine, ali i šta treba izbegavati kad rastrošite pet banki
Jako je važno šta jedete, ali je jednako važno i šta prestanete da jedete
Dijetetičari tvrde da je pravilna i uravnotežena ishrana najbolji način da brinemo o svom zdravlju. Naime, nedostatak hranjivih materija može dovesti do brojnih problema tokom starenja kao što su osteoporoza, hronični bolovi u leđima ili slabljenje mišića.
Isto tako, nepravilna ishrana takođe rezultira nakupljanjem prekomerne težine, a to zauzvrat može dovesti do hipertenzije, gojaznosti i bolesti srca.
Za ljude u četrdesetim zdrava ishrana uglavnom se svodi na dijetu usmerenu na protivupalne sastojke i antioksidante, objašnjava dijetetičarka Trista Best, pa dodaje kako je pravilna ishrana nakon 40. posebno važna kako bi se sprečile određene hronične bolesti i drugi problemi sa zdravljem. Osim toga, konzumiranje određenih namirnica može pospešiti mršavljenje, što takođe doprinosi održavanju dobrog zdravstvenog stanja.
Kako piše Eat This, brojni dijetetičari složili su se s tim da određene namirnice najviše doprinose uspešnom mršavljenju nakon 40, a to su:
- bobičasto voće
- orašasti plodovi
- semenke
- masna riba poput lososa
- zeleno lisnato povrće
- avokado
- mleko i mlečni proizvodi
- hrana bogata proteinima (jaja, pasulj piletina).
Takođe, važno je i ono što prestanete da jedete kada pređete ćetrdesetu.
- hleb i peciva
- gazirana pića
- alkohol
- šećer
- so
- energetska pića
Bonus video:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari