Nekada služio za izazivanje abortusa, a najotrovniju biljku za 2023. godinu svi jedemo svakodnevno

09.02.2023

20:11

0

Autor: K. O.

Postoji mračna strana namirnica, a da li vi dovoljno poznajete hranu koju jedete

Nekada služio za izazivanje abortusa, a najotrovniju biljku za 2023. godinu svi jedemo svakodnevno
Copyright Unsplash

Kada pročitamo ovakve naslove, zaista deluje da hranu koju jedemo uzimamo zdravo za gotovo, ne udubljujući se u sve njene prednosti, ali i opasnosti. Drugi put zaredom u trci za „otrovnicu“ godine pobedila je biljka koju koristimo u ishrani i to svakodnevno. Štaviše, mnogi od vas bi je svrstali na listu najzdravijih namirnica.

Naime, botanička bašta Vandsbek ove godine je najotrovnijom biljkom proglasila – peršun. Ni manje, ni više. Prethodne godine, to je bila, takođe omiljena biljka u našoj ishrani - krompir.

Ipak, ne treba da pobacate sav peršun, sveži i suvi, koji imate u kući jer lišće i koren, koje najčešće jedemo, ne predstavljaju nikakvu opasnost. Naprotiv, sadrži mnogo vitamina C koji je važan u prevenciji prehlade, prenosi Fruchthandel.

Ne znamo da li ste znali da je peršun dvogodišnja biljka, te se ova njegova "mračna" strana pojavljuje tek u drugoj godini. U drugoj godini razvijaju se 30 do 70 cm visoke cvetne stabljike, s neuglednim žuto-zelenim cvetovima.​ Iz njih se kasnije razvijaju semenke. Cvetovi nisu za konzumaciju, a ni semenke jer one sadrže peršunovo ulje.

Muškarce na konja, žene pod zemlju

U peršunovom ulju nalazi se apiol koji deluje na glatka mišićna vlakna bešike, creva i na matericu. Tako je u prošlosti njegovo ulje imalo jednu, ne tako lepu, namenu koristilo za izazivanje abortusa.

To su najbolje objasnili Nemci jednim svojim izrazom: peršun muškarce stavlja na konja, a žene pod zemlju. Za jači pol, on je afrodizijak.

Pixabay
 

Njegovo ulje sadrži još jedan toksični sastojak, miristicin, koji deluje na centralni nervni sistem i izazva neke vrste napada. A moramo da pomenemo i ksantotoksin i bergapten, koji su fototoksični i reaguju na svetlo, a mogu izazvati lezije na koži.

Zašto krompir ne sme da se jede kada pozeleni

Svaka domaćica zna da kada krompir pozeleni, više nije za jelo. To znači da je počeo da proizvodi hlorofil, što je u principu prirodan proces.

Ipak, on tada počinje i sa proizvodnjom solanina, komponente koja štiti od štete koje uzrokuju životinje, insekti, gljivice i bakterije. Radi se o toksinu koji se nalazi u krompiru, a ne samo o zelenim tačkama, a ako se radi o višem nivou, može biti opasan za ljude, piše Healthline.

Pexels
 

Ljuštenjem ćete svakako otkloniti deo toksina, barem 30 odsto jer je nivo solanina nejveći u kori krompira.

Stručnjaci nisu sigurni koliko to tačno ove komponente treba da bude u krompiru da vama bude loše, ali jedna studija je otkrila da 0,6 miligrama po kilogramu težine može dovesti do bolesti. Zato su deca posebno osetljiva jer imaju nižu telesnu masu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike