Jedan mladić već 17 godina jede samo makarone sa sirom, a sada je objasnio i zašto ne zna kakav je ukus mesa i povrća (VIDEO)

04.01.2023

05:33

0

Autor: Z. A.

Emocije su u bliskoj vezi sa hranom, pa nije neobično i da ulove poremećaj u ishrani

Jedan mladić već 17 godina jede samo makarone sa sirom, a sada je objasnio i zašto ne zna kakav je ukus mesa i povrća (VIDEO)
Mladić jede samo makarone - Copyright Printscreen: YouTube/ VICE

Dvadesetogodišnji Ostin Dejvis od svoje treće godine jede isključivo makarone sa sirom.

Živi s bakom i dedom na Floridi, a nedavno je objasnio da nije sam izabrao da bude takav.
I to definitivno nije njegov hirovit izbor, već ozbiljan problem.

– Ne želim da kažem da sam zavisan od makarona sa sirom jer to zvuči čudno, ali telo mi ne dopušta da jedem bilo šta drugo – kaže.

Dok prolazi kroz prodavnicu, ne postoji hrana za kojom žudi. Nije upoznat s mesom, kao ni s većinom povrća. Kod kuće ima ogromne zalihe gotovih makarona sa sirom koje svakodnevno ubacuje u lonac. Svestan je da ima problem, dodaje i da mu je muka od toga, ali ne želi da uvrsti nijednu drugu namirnicu na svoj jelovnik, ispričao je za Vice.

– Čim mi neka druga hrana uđe u usta, osetim ne. Čak i na licu mesta povratim – tvrdi.

Dejvis pati od poremećaja selektivne ishrane, koji se naziva i poremećajem izbegavanja unosa hrane (ARFID). To je anksiozni poremećaj koji se karakteriše upornim odbijanjem jedenja određene hrane ili jedenja bilo koje vrste hrane. Na priimer, Dejvisa zgrozi pomisao na krv u sirovom mesu.

Nije neuobičajeno da su deca izbirljiva u jelu, čak i da gotovo uopšte nisu zainteresovana za jelo, zato ARFID obično počinje u ranim godinama. Za razliku od anoreksije i bulimije, koje su češće kod devojčica, ARFID je češći kod dečaka.

Pexels
 

Dejvisu je laknulo kad je dobio dijagnozu, a svoju priču podelio je u kratkom dokumentarnom filmu u kojem je pojasnio da je zbog fizički nasilnog oca razvio PTSP.

Utehu je našao u makaronama sa sirom, nakon što je naučio da ih sprema, i to je postala jedna od nekoliko stvari u njegovom životu koje je mogao da kontroliše. Počeo je da posećuje terapeuta i nada se da će u budućnosti proširiti paletu jela koja konzumira.

Printscreen: YouTube/ VICE
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike