Ako večeras nema ko da vas zagrli - treba da zagrlite sami sebe - iz bar tri razloga

24.12.2022

18:09

0

Autor: Z. A.

Ukoliko vam je stvarno potreban zagrljaj, a sami ste, zašto ga ne biste pokušali da ga date sebi?

Ako večeras nema ko da vas zagrli - treba da zagrlite sami sebe - iz bar tri razloga
Zagrliti samog sebe - Copyright Pexels

Zagrljaji mogu pružiti utehu. Mogu vam pomoći da se osećate bliže nekome do koga vam je stalo, bilo da je to partner, prijatelj, roditelj ili dete.

Zagrljaji takođe povećavaju osećaj sreće i ispunjenja učvršćujući vaše znanje da je drugim ljudima stalo do vas.

Kada vas okolnosti sprečavaju da provodite vreme s voljenima, mogli biste osećati prilično očajnu potrebu za fizičkom privrženošću. Dodir je čovekova osnovna potreba, pa je to sasvim normalno.

Njegov izostanak može imati prilično veliki uticaj na vaše emocionalno zdravlje.
Ako vam je stvarno potreban zagrljaj, a sami ste, zašto ne biste pokušali da zagrlite sami sebi? 

Unsplash
 

Prema istraživanju iz 2011, grljenje samog sebe pomaže u smanjenju bola, piše Healthline.com. Bol se javlja na jednom mestu u telu, ali ako prekrstite ruke i zagrlite sami sebe, vaš mozak biće zbunjen oko mesta signala bola.

Dok vaš mozak radi na tome da to reši, ima smanjenu sposobnost obrade drugih informacija - uključujući intenzitet bola. Ublažavanje bola povezano s grljenjem može imati i drugo objašnjenje. Istraživanje iz 2015. godine sugeriše da bi hormon oksitocin, koji se oslobađa umirujućim dodirom, mogao igrati ulogu u ublažavanju bola.

Dodir, čak i vaš vlastiti, pomaže u opuštanju jer snižava nivoe kortizola (hormona stresa) u vašem telu. Naravno, zagrljaj neće u potpunosti rešiti vaše probleme, ali vam može pomoći da se oslobodite napetosti i stresa.

Pexels
 

Dakle, sledeći put kada se osećate iscrpljeno ili razdražljivo, odvojite vreme za dobar, dug zagrljaj, što vam može pomoći da podignete raspoloženje.

Također, grljenje, milovanje i fizičko tešenje vašeg tela povećavaju osećanja ljubavi i nežnosti prema sebi. Vežbanje ljubaznosti prema sebi pomaže vam da lakše prihvatite sebe onakvima kakvi jeste i umirite se nakon poteškoća ili grešaka.

Unsplash
 

Bonus video:
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike