Danas je Međunarodni dan muškaraca, evo zašto se slavi i nije fer to što ga niko ne proslavlja

19.11.2022

05:33

0

Autor: Z. A.

Danas širom sveta slavimo dan naših očeva, naše braće, partnera, kolega - a za to ne zna ni većina muškaraca

Danas je Međunarodni dan muškaraca, evo zašto se slavi i nije fer to što ga niko ne proslavlja
Copyright Instagram

Oni koji su pokrenuli praznik izmislili su dan kako bi se odala počast svemu što znači i nosi termin „muževnost“ i koji su pokazali da stereotipi poput onog da „moraju biti jaki“, „da ne plaču“, da „moraju da štite“ vode u bolest baš kao i svi drugi stereotipi.

Novembar mesec je inače mesec koji je kroz Movember i No shave Novembar posvećen muškom zdravlju, prevenciji i podizanju svesti o sve učetalijim karcinomima specifičnim za muškarce. U tom mesecu muškarci puštaju brade i brkove.

A danas, 19. novembra, obeležavamo dan naših očeva, braće, prijatelja, životnih partnera - svih muškaraca koji su svojim prisustvom učinili naš život i lepšim, lakšim ili težim i komplikovanijim, a u svakom slučaju življim i kompletnijim.

Profimedia
Muškarac slavi No shave November

Opušten pristup ozbiljnim temama

Međunarodni dan muškaraca je međunarodni događaj koji se slavi svakog 19. novembra 1999. godine, kada je prvi put obeležen na Trinidadu i Tobagu.

Dan je, s popratnim dešavanjima, stekao podršku mnogih pojedinaca i udruženja u Australiji, na Karibima, u Aziji, Evropi, Africi i Ujedinjenim nacijama.

Ciljevi proslave Međunarodnog dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dečaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promovisanje rodne ravnopravnosti, te isticanje pozitivnih muških uzora.

Život muškarca u svetu je povezan s fizičkim i psihičkim opterećenjima, zbog čega bi morali više pažnje da posvete sopstvenom zdravlju.
Postoji mišljenje da su nemar i nebriga prema zdravlju i telu više vezani za muškarce, te je važno da se od malih nogu svi uče o zdravom načinu života.

pxabay/Tumisu
Muškarac zumira problem

Patrijarhat ugrožava zdravlje i muškaraca i žena

Međunarodni dan muškaraca je prilika i da se istaknu dostignuća muškaraca i njihov doprinos zajednici, porodici, braku i poslu.

Takođe je prilika i da se ukaže na činjenicu da su mnogi muškarci imali pozitivan i nenasilan uticaj na okolinu kroz različite primere, naglašavajući pri tome njihovu pozitivnu ulogu u društvu.

Uloga muškarca kao saveznika i partnera je veoma značajna i u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Patrijarhat, osim žena, ugrožava i muškarce. On od njih traži da budu „jaki“, da ne pokazuju emocije i strah, da se neprekidno takmiče, da dominiraju, a takvi zahtevi kreiraju pritisak na muškarce, izazivaju napetost i stres i ugrožavaju zdravlje.

Unsplash
Muškarac u kuhinji

Pozovite sve muškarce na preglede

Zato bi danas valjalo pozvati muškarce da urade preventivni pregled srca i krvnih sudova, ili abdomena, provere krvni pritisak, izmere nivo šećer u krvi, odu na PSA test…

Sa mladim momcima valjalo bi razgovarati o ulozi muškaraca u društvu, partnerskim odnosima, ljubavi, roditeljstvu i patrijarhatu. Učešće muškarca, kao saveznika i partnera veoma je značajno u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama.


Međunarodni dan muškaraca slavi se danas u više od 60 država sveta - učinimo sve da svakoga dana slavimo i žene i muškarce - da slavimo i jedni druge.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike