Lekar otkrio zašto je puštanje brade zapravo dobro za muškarce

04.12.2021

18:19

0

Niste ni znali koliko vas brada u stvari štiti

Lekar otkrio zašto je puštanje brade zapravo dobro za muškarce
profimedia-0321192765 - Copyright Profimedia

Lekar koji se često obraća savetima svojim pratiocima na TikToku, Karan Raj, ovog puta je otkrio da bi puštanje dlačica na licu moglo biti čistije i sigurnije nego da se redovno brijete.

Doktor Raj je ovu svoju tvrdnju i objasnio:

- Vodeći se naukom, puštanje brade moglo bi biti dobro za vas. Brada bi mogla biti čistija nego vaše lice kad ste bez brade. Studija koja je upoređivala bolničke radnike s bradom i bez brade pokazala je da su čisto obrijana lica tri puta veća verovatnoća da nose MRSA (bakterija stafilokoka).

Unsplash
 

To može biti zato što brijanje stvara mikroabrazije koje su savršeno mesto za razmnožavanje ovih bakterija, dok brada zapravo može pružiti super-meku kožu.

Ovo se događa jer brada ne samo da štiti kožu od starenja blokirajući izlaganje suncu, već ona deluje i kao prepreka koja vas sprečava da stalno dodirujete kožu oko lica.

- Ona vas sprečava da nesvesno utrljavate ulja koja proizvode vaše lojne žlezde koje održavaju vašu kožu nauljenom i hidratizovanom - otkrio je i dalje dodao:

- Brada bi mogla da smanji rizik od opekotina i raka kože na bradatim područjima. Postoje dokazi da dlake na licu smanjuju izloženost UV zračenju za trećinu u poređenju s čisto obrijanim licima.

Video je pogledan preko 300.000 puta, a komentarišući ga, jedna je osoba napisala:

"A moja žena je rekla da sam postao previše lenj za brijanje, sada mogu da joj pokažem doktorovu poruku."

"Sada imam više razloga da zadržim bradu! Ne samo da izbegavam da izgledam kao tinejdžer", glasio je jedan komentar.

S druge strane, bilo je i onih koji su se osetili prozvanima jer imaju problem sa puštanjem brade, ali sve je se završilo u šaljivom tonu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: ladbible.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike