Pravilo "tri minuta": Važno je za sazrevanje deteta

11.11.2022

17:48

0

Autor: Z.A.S.

Važan je način na koji provodite vreme sa svojim detetom

Pravilo "tri minuta": Važno je za sazrevanje deteta
pexels-jonathan-borba-3763578 - Copyright Pexels

Za decu je važno da se osete sigurno, a to ćete najbolje uraditi vodeći se pravilom "tri minuta". Na taj način oni će osetiti i da su voljeni, a to će se kasnije odraziti i na njihovu sposobnost u zreloj dobi.

Osećaj sigurnosti

Stručnjaci objašnjavaju da način na koji provodite vreme sa svojim detetom, od vrtićke pa sve do tinejdžerske dobi, utičete na njegov osećaj sigurnosti i povezanosti sa vama. Zato savetuju da provedete tri minuta sa njima i date im do znanja da su vam nedostajali, da vas zanima kako su proveli svoj dan i šta vam sve mogu reći.

Pexels
 

Primenom ovog pravila od "tri minuta" roditelji će usaditi sigurnost i poverenje u svoje dete što može da ima dugoročne pozitivne posledice u njegovoj odrasloj dobi. Ono podrazumeva da se sa detetom svaki put pozdravite kao da se niste dugo videli, bez obzira na to što ste možda bili razdvojeni samo 10-ak minuta.

Neverbalna komunikacija

Važan je i način na koji se obraćate detetu i ta neverbalna komunikacija koju koristite prilikom obraćanja. Psihologija naglašava da je jako bitno biti na istom nivou sa detetovim očima i provesti prva tri minuta u jednakoj komunikaciji sa njim. To su trenuci kada se prvi put sretnete po dolasku iz škole ili vrtića, kada dete jedva čeka da se družite kod kuće.

Profimedia
 

U komunikaciji sa detetom budite jednaki, ali nemojte insistirati na odgovorima po svaku cenu, ako dete u tom momentu ne želi da vam prepriča svoj dan iz vrtića/škole. Deca vole da pričaju o svojim doživljajima tokom dana, kada se osete dovoljno sigurno da to podele sa vama,objašnjavaju psiholozi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike