Čak i dušek ima rok trajanja: Ovih pet stvari je najmanje što može da vam se dogodi ukoliko nastavite da koristite dotrajali

07.11.2022

05:31

0

Autor: Z.A.S.

Čak iako vi to možda niste povezali, postoje sitni znakovi koji vas upozoravaju da je vreme za kupovinu novog dušeka

Čak i dušek ima rok trajanja: Ovih pet stvari je najmanje što može da vam se dogodi ukoliko nastavite da koristite dotrajali
Copyright Freepik

Kada kupimo dobar dušek za krevet, očekujemo i da on traje. A onda jednostavno i zaboravimo koliko dugo ga već koristimo.

Ipak, čak iako vi to možda niste povezali, postoje sitni znakovi koji vas upozoravaju da je vreme za kupovinu novog dušeka.

Ne samo da ćete se bolje osećati, već ćete biti i zdraviji, jer ono što dotrajao dušek može da uradi vašoj kičmi ili snu, uopšte nije naivno.

1. Kada ste poslednji put zamenili dušek?

Koliko je star dušek na kome spavate? Ukoliko je prošlo više od 10 godina od kako ste ga kupili, onda bi definitivno trebalo da ga zamenite. Prema rečima stručnjaka, novi dušek bi trebalo potražiti već nakon sedam godina, a deset je neki maksimum za korišćenje starog.

Profimedia
 

2. Utrnula ruka ili noga

Ukoliko se često budite s utrnulim ekstremitetima, to može da bude znak da je dušeku na kome spavate istekao rok trajanja. Problem bi, na primer, mogao da bude u istrošenim oprugama, a to možete da proverite tako što ćete napraviti mali test. Pritisnite dušek rukom i ako primetite da se opruge ne vraćaju na svoje mesto, zamenite dušek novim.

Unsplash
 

3. Fleke ili neprijatan miris

Ovo možda ne bi trebalo posebno da napominjemo, ali ukoliko su na dušeku vidljive mrlje, ili se oseća neprijatan miris, trebalo bi odmah da ga zamenite novim. Tokom godina, na njemu se nakupi mnogo bakterija, prašine, ali i telesnih tečnosti.

Profimedia
 

4. Nesanica

Ako imate običaj da se često okrećete na dušeku i ako imate problem da se namestite za spavanje, to može da znači da je vreme za novi. Takođe, ukoliko se svaki put, kada se partner pored vas okreće u snu, probudite i to je znak da je vreme za zamenu. Dobar dušek mora da ima dovoljno stabilnosti kada se vaš partner okrene.

Profimedia
 

5. Bol u leđima

I, naravno, bol u leđima koji je prepoznatljiv znak da je dušeku istekao rok trajanja. Jastuk i dušek su odlučujući za spavanje, a ukoliko nisu onakvi kakvi bi trebalo da budu, to ćete osetiti već narednog jutra.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike