Poziv upomoć: Simptomi pomoću kojih nam telo poručuje da nešto nije u redu

02.11.2022

05:29

0

Autor: Z.A.S.

Nijedan zdravstveni problem ne kreće sam od sebe

Poziv upomoć: Simptomi pomoću kojih nam telo poručuje da nešto nije u redu
Umor - Copyright Freepik

Kada je zdravlje u pitanju, tu ne bi trebalo da postoji kompromis. Preventiva i redovni odlasci na preglede su obavezni.

Međutim, ono što je takođe i više nego poželjno jeste da obratimo pažnju na simptome koje nam telo šalje, jer nijedan zdravstveni problem ne krene sam od sebe.

Pre nego se stvari zakomplikuju, organizam nam uglavnom šalje signale kojim nam poručuje da postoji problem i daje nam šansu da na vreme odreagujemo.

Naime, naše telo ne komunicira samo o fizičkim aspektima, već nam može pružiti i neke znakove o problemima s mentalnim zdravljem.

- Poruke vašeg tela da doživljavate akutni stres, hronični stres ili depresiju mogu vam pomoći da shvatite da je ono što osećate vrlo stvarno i zahteva vašu pažnju, možda dijagnozu i lečenje - kaže psihijatar dr Gejl Salc.

- Takođe vam mogu reći da morate razviti više alata za suočavanje sa stresom i svojim raspoloženjem kako biste dugoročno prošli bolje i sprečili buduće epizode - objasnila je dr Salc.

Profimedia
 

Telo komunicira o problemima sa zdravljem na različite načine

Dr Salc kaže: - Um i telo su povezani tako da ono što utiče na naš mozak utiče i na naše telo. Kada doživimo snažan akutni stres, telo nam to može otkriti putem uočljivih simptoma koji se javljaju zbog prvobitnog oslobađanja norepinefrina (neurotransmitera) koji mogu izazvati nervozu, povišenje krvnog pritiska, mučninu, pa čak i nedostatak vazduha.

Tokom vremena, ako se stres održava i postane hroničan, često oslobađanje hormona kortizola zbog stalnog stresa uzrokuje trošenje tela i osoba se može osećati iscrpljeno, izmoždeno, umorno, imati razne neobjašnjive nelagode u raznim delovima tela ili bolove u stomaku, glavobolje.

Pexels
 

Promene na koži

Dr Majkl Grin objašnjava: - Promene na koži kao što su osip, diskoloracije ili izrasline uvek treba shvatiti ozbiljno. Dermalne fluktuacije mogu značiti bilo što, od alergijske reakcije do ozbiljne bolesti ili unutarnje infekcije. Često su promene na koži prvi znak dijabetesa, lupusa ili problema s jetrom. Na primer, dijabetičari često imaju tamne mrlje na vratu, pazuhu ili preponama. Lupus, autoimuna bolest, obično je povezan s osipom u obliku leptira na obrazima i nosu. -

Dr Grin dalje objašnjava da pojava osipa ili žutice može biti znak da nečija jetra ne funkcioniše ispravno. - Znajući to, nikada ne odbacujte kožne promene kao beznačajne. Koža je najveći organ na telu, a promene mogu ukazivati na veći problem. Uvek razgovarajte sa svojim lekarom ako primetite da nešto nije u redu - objasnio je.

Profimedia
 

Česta glad ili žudnja za hranom

Zdravstveni trener Lindzi Tulis kaže: - Ako često osećate glad ili žudite za hranom, vaše telo moda pokušava da vam poruči da vam zapravo treba više sna. Nedostatak sna može da poveća oslobađanje grelina, našeg hormona gladi. Važno je da pripazimo na ovaj signal, jer to što je zapravo potrebno našem telu možda zapravo nije hrana. -

Profimedia
 

Umor

Prema Tulis "umor se često može osetiti nakon dugog dana, posebno ako sledi nakon nemirne noći. Ali takođe može biti znak nečega ozbiljnijeg. Hronični umor može biti simptom mnogih zdravstvenih problema kao što su poremećaji štitne žlezde, bolesti srca ili dijabetes. Važno je ne samo pratiti koliko se često umor pojavljuje nego i šta ga izaziva."

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike