Sa ova tri zdravstvena problema češće se susreću muškarci nego žene

23.10.2022

16:58

0

Autor: D. R.

Određene bolesti češće pogađaju muškarce nego žene, a vrlo često simptomi tih bolesti ne uočavaju se na vreme, posebno što mnogi muškarci predugo odlažu da potraže pomoć lekara

Sa ova tri zdravstvena problema češće se susreću muškarci nego žene
profimedia-0713022911 - Copyright Profimedia

Stručnjaci u Velikoj Britaniji su objavili izveštaj o zdravstvenom stanju muškaraca analizirajući bolesti koje su najrasprostranjenije u svetskoj populaciji i došli do zanimljivog otkrića.

Naime, prema njihovim dosadašnjim saznanjima, čak tri zdravstvene tegobe češće se javljaju kod muškaraca nego što je to slučaj kod žena, a u nastavku vam donosimo o kojim se bolestima tačno radi.

Problemi sa zubima

Na prvom mestu čestih muških bolesti jesu problemi sa zubima. Oni imaju udeo prevalencije od 47 odsto i pronalaze se kod više od 44.000 muškaraca od ukupno sto hiljada, kažu stručnjaci. Prethodna istraživanja potvrdila su vezu između pojedinih stanja oralnog zdravlja i smrtnosti.

- Značajan broj slučajeva gubitka zubi, čestih karijesa zubnog korena i stanja parodontalnih bolesti bilo je povezano sa povećanom stopom od smrtnosti, a javljala se najviše kod muške populacije - napominje se u studiji objavljenoj u "National Library of Medicine".

Profimedia
 

Stomatolozi savetuju da je sve to moguće sprečiti odgovarajućom higijenom i zdravom ishranom, a posebno ističu pranje zuba minimalno dva puta dnevno, čišćenje koncem pri svakom pranju i redovne kontrolne preglede.

Glavobolja

Druga najčešća zdravstvena tegoba koja pogađa muškarce na globalnom nivou je glavobolja. Čak 44.000 od 100.000 muškaraca hronično pati od glavobolje. Iako u većini slučajeva nisu opasne po život, glavobolje mogu biti vrlo iscrpljujuće, neugodne i negativno uticati na svakodnevni život osobe koja od njih pati.

- Poremećaji glavobolje među najčešćim su poremećajima nervnog sistema, a najnovija istraživanja pokazuju nam da su muškarci najugroženiji - saopštila je tom prilikom Svetska zdravstvena organizacija.

Pexels
 

Tuberkuloza

Treća najčešća bolest među muškarcima u svetu je tuberkuloza.

- Ova bakterijska infekcija širi se udisanjem sitnih kapljica kašlja ili kijanja zaražene osobe. To je ozbiljno stanje, ali se može izlečiti pravilnom dijagnozom i terapijom koja je prvenstveno fokusirana na jačanje pluća - objašnjava Nacionalna zdravstvena služba (NHS).

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike