Ljudi koriste veštačke zaslađivače da kontrolišu dijabetes, a oni mogu izazvati - dijabetes, otkrilo je novo istraživanje

25.08.2022

04:39

0

Autor: Z. A.

Ovo je važna informacija

Ljudi koriste veštačke zaslađivače da kontrolišu dijabetes, a oni mogu izazvati - dijabetes, otkrilo je novo istraživanje
pexels-towfiqu-barbhuiya-11154572 - Copyright Pexels

Prema najnovijim podacima, procenjuje se da 2,2 miliiona ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu koristi veštačke zaslađivače četiri puta dnevno ili više. Zamene za šećer takođe se nalaze u hiljadama dijetalnih namirnica, kao što su gazirana pića, deserti, gotova jela i kolači, ali i u proizvodima iz svakodnevne upotrebe, poput pasta za zube i žvakaćih guma.

Iako su proizvođači dugo tvrdili da nemaju negativan učinak na ljudsko telo, naučnici sada upozoravaju da neki veštački zaslađivači mogu promeniti mikrobiome konzumenata promenom nivoa šećera u krvi.

Viši autor studije, profesor Eran Elinav iz Nemačkog nacionalnog centra za rak rekao je: – Kod ispitanika koji su konzumirali nenutritivne zaslađivače identifikovali smo vrlo jasne promene u sastavu i funkciji crevnih mikroba i molekula koje se izlučuju u perifernu krv. Čini se da to sugeriše da su crevni mikrobi u ljudskom telu prilično osetljivi na svaki od ovih zaslađivača. Otkrili smo da dva zaslađivača, saharin i sukraloza, značajno utiču na toleranciju glukoze kod zdravih odraslih osoba.

Pexels
 

 

– Zanimljivo je da su promene u mikrobima bile u visokoj korelaciji s promenama uočenim u glikemijskim reakcijama ljudi – dodao je.

Očekuje da će se učinci zaslađivača razlikovati od osobe do osobe zbog neverovatno jedinstvenog sastava našeg mikrobioma.

Profesor Elinav je dodao: – Moramo podići svest o činjenici da nenutritivni zaslađivači nisu inertni za ljudsko telo kao što smo prvobitno verovali. Kliničke zdravstvene implikacije promena koje mogu izazvati kod ljudi ostaju nepoznate i pozivaju na dodatne, dugotrajnije i iscrpnije studije. U međuvremenu, moramo nastaviti tražiti rešenja za utaživanje potrebe za slatkim, izbegavajući pritom šećer koji je očito najštetniji za naše metaboličko zdravlje.

Pixabay
 

Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Cell.

Bonus video:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike