Uz ovih 10 trikova za mršavljenje smršaćete ovog leta i to bez gladovanja

04.06.2022

04:49

0

Autor: Z. A.

Ove cake su vrlo jednostavne a neverovatno efektne

Uz ovih 10 trikova za mršavljenje smršaćete ovog leta i to bez gladovanja
Copyright Pexels

Ukoliko se ovih dana spremate za letovanje, verovatno držite i dijetu jer treba da skinete "onih" 200 grama, dva kila ili, daleko bilo, 20 kilograma.  Naravno da znate da ćete smršati samo ukoliko iz ishrane izbacite određene namirnice i ako redovno vežbate, što bi najuprošćenije moglo da se kaže: da trošite više kalorija nego što ih kroz hranu uneste.

E to nije lako, Jer da je smršati lako, ne bi vas sa svih strana spopadali saveti kako da skinete višak, a budete siti i zdravi.

I ovaj tekst je na neki način podrška vašoj nameri da se za plažu sredite tip-top, a ovi trikovi su odlični.

1. Popijte vodu pre jela

Centar za glad i centar žeđ u mozgu locirani su u hipotalamusu. Često mešamo glad i žeđ, pa da ne biste odmah navalili na hranu, bacite se najpre na čašu vode. Kada popijete vodu, sačekajte deset minuta kako bi do vašeg mozga stigla informacija o tome da li ste bili gladni ili jako žedni.

Pixabay
 
2. Sami sebi kuvajte

Kada sami spremate hranu, imate uvid u to šta ste i koliko stavili, na kom ulju pržite, koliko su namirnice dugo kuvane... Dakle, veća je verovatnoća da ćete u restoranu uneti više masnoće i ugljenih hidrata, samim tim i kalorija.

3. Trudite se da mislite pozitivno

Ukoliko se zatrpavate negativnim mislima i tugom, veća je verovatnoća da ćete utehu pronaći u hrani, naročito slatkišima. Ako se malkice potrudite da budete zadovoljni sami sa sobom, nećete imati potrebu da se emotivno prejedate.

4. Koristite veću viljušku

Jedno istraživanje sprovedeno u Italiji donelo je zanimljiv zakjljučak - da osobe koje jedu manjom viljuškom unose veće količine hrane. Zapravo, istraživači smatraju da oni koji koriste manju viljušku imaju osećaj da sporije zadovoljavaju osećaj gladi, pa zato jedu više.

Unsplash
 
5. Držite kuhinju zatvorenom i povetrite dobro kuću

Zatvorena vrata kuhinje uticaće na to da manje ulazite u nju, a jako je bitno i da redovno provetravate tu prostoriju. Mirisi jela koji duže ostaju mogu vas namamiti u kuhinju.

6. Čitajte deklaracije na proizvodima

Većina ima naviku da samo ubacuje proizvode u korpu i da ne gleda sadržaj. Međutim, stručnjaci su otkrili da oni koji ne gledaju sadržaj unose i do pet odsto više masti od onih koji čitaju deklaracije.

7. Peciva jedite ujutru

Ukoliko ste baš veliki ljubitelj peciva, potrudite se da ih konzuumirate što ranije ujutru. Ako u ranim jutarnjim satima pojedete nešto iz pekare, vaše telo imaće dovoljno vremena da potroši unete kalorije.

Printscreen/Instagram, sanja_homemade_cooking
 
8. Ne pijte vodu nakon obroka

Ako pijete vodu odmah nakon obroka, pravite veliku grešku. Istraživači koji ističu štetnost navike ispijanja vode tokom obroka i odmah nakon jela smatraju da se tako razređuje kiselina u želucu potrebna za varenje hrane i apsorpciju hranljivih materija. Ako baš morate da popijete vodu tokom obroka, potrudite se da je uzmete što manje - samo gutljaj.

9. Ručajte s muškarcima

Neke studije pokazale su da žene manje i sporije jednu u prisustvu muškaraca, a kako mozak ne dobija istog trena informaciju da vam je želudac pun, sporije konzumiranje obroka pomoći će vam da na vreme otkrijete da ste siti i prestanete da jedete.

Pixabay
 
10. Svakog jutra stanite na vagu

Nabavite vagu za merenje, najbolje digitalnu, i držite je u kupatilu ili hodniku.  Svakoga jutra nakon umivanja i drugih fizioloških akcija stavite vagu na isto mesto u kupatilu, recimo na istu keramičku pločicu, ili pak na isti deo parketa - i izmerite se.
Čim vam se kilaža poveća za 300 ili 500 grama, istog dana smanjite obroke.
Ukoliko vaga pokaže veću vrednost nego prethodnog dana, odustanite od svega što goji bar do narednog jutra, i pijte puno vode, zeleni čaj ili čaj od đumbira.
Lakše je skinuti 500 grama nego 50 kilograma.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike