Ovo se događa u vašem telu ako redovno jedete suve šljive

26.04.2022

04:28

0

Kada vidite koliko su šljive super, bićete oduševljeni

Ovo se događa u vašem telu ako redovno jedete suve šljive
profimedia-0208848439 - Copyright Profimedia

Šljive su voće koje je, znamo zašto, proslavilo ovo podneblje.

Imaju finu crveno-ljubčastu boju, slatke su i dugo traju, o tome kako sve mogu da se prerade ne treba trošiti reči... zbog svega toga razumljivo je zašto su suve šljive popularan deo ishrane velikog broja ljudi.

Iako su poznate po tome što pomažu kod problema sa zatvorom, ovo voće ima i mnogo drugih koristi, a najčešće posledice njihovog konzumiranja navela je dijetetičarka Loren Manaker.

Sprečava gubitak koštane mase

Prema nedavnoj studiji provedenoj na Državnom univerzitetu Pensilvanij, svakodnevno konzumiranje suvih šljiva sprečilo je gubitak koštane mase kuka i zaštitila od povećanog rizika od preloma kod žena u postmenopauzi.

Tačnije, žene koje su jele 50 grama suvih šljiva (pet-šest suvih šljiva) dnevno tokom 12 meseci očuvale su mineralnu gustoću kostiju kuka, dok se ukupna mineralna gustoća kostiju kuka smanjila onima koje nisu jele suve šljive svakoga dana u istom periodu.

Pexels
 

Iako su ovi novi rezultati obećavajući, a predstavljene nalaze treba smatrati preliminarnim dok ne bude dostupna recenzirana publikacija, oni se pridodaju istraživanjima koja promovišu suve šljive kao korisne za zdravlje kostiju.

Korisna za probavu

Ovo ne bi trebalo da bude iznenađenje jer su suve šljive hrana koju mnogi ljudi koriste kada im je potrebno olakšanje kod problema sa zatvorom. Ne samo da su izvor vlakana već sadrže i prirodni laksativ zvan sorbitol, koji može ponuditi ozbiljno olakšanje.

Dobra za zdravlje srca

Konzumiranje samo pet-šest suvih šljiva dnevno može povisiti HDL ili „dobar“ holesterol, smanjiti upalu i povećati aktivnost antioksidansa. Podaci su takođe pokazali da konzumacija pektina, topivih vlakana koja se nalaze u hrani poput suvih šljiva, usporava zadebljanje zidova arterija uzrokovano stvaranjem naslaga u obliku plaka.

Profimedia
 
Daje duži osećaj sitosti

Iako većina voća sadrži prirodne šećere, jedenje suhih šljiva povezano je sa smanjenjem telesne težine, delimično zbog vlakana koja ta hrana daje, a koja pružaju zasitan učinak. Budući da suve šljive sadrže tri grama vlakana po obroku, njihovo svakodnevno jedenje može pomoći u obuzdavanju apetita.

Kontroliše šećer u krvi

Suve šljive nude prednost u obliku stabilnijeg odgovora na glukozu u krvi nakon uživanja u njima, zahvaljujući nižem glikemijskom indeksu i sadržaju vlakana. Sve dok se poštuju odgovarajuće veličine posluživanja, jedenje suvih šljiva može biti pozitivan dodatak koji verovatno neće rezultirati negativnim učincima kada je posredi upravljanje šećerom u krvi.

Pixabay
 
Izaziva pojačane gasove

Ako niste navikli da jedete hranu koja sadrži sorbitol, možete osećati nadutost i ispuštati češće gasove ako jedete suve šljive svakoga dana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike