Ovo je pet pokazatelja da jedete premalo masti: Koliko, recimo, masnoća treba da unese 30-godišnja žena koja radi za stolom?

12.03.2022

05:58

0

Doskora su bile proterane, bez razloga i na štetu našeg zdravlja

Ovo je pet pokazatelja da jedete premalo masti: Koliko, recimo, masnoća treba da unese 30-godišnja žena koja radi za stolom?
Žena, opadanje kose - Copyright Profimedia

Masnoća se dugo demonizovala kao „nešto što goji“ i što nije zdravo za krvotok i srce, pa je bila nepoželjna i proterana iz zdrave ishrane.

Međutim, istina je da nam je masnoća potrebna kako bismo ostali zdravi.

Zdrava i uravnotežena ishrana mora osigurati telu sve potrebne hranljive materije. Ali to nije baš lako... Naime, prehrambena industrija nam već decenijama govori da su određene komponente hrane, posebno ugljeni hidrati i masti, štetne. Ali našem telo su ipak potrebni kako bi bilo zdravo i potpuno funkcionalno. Na primer, ako izbacimo masnoće iz ishrane, to može uzrokovati simptome da vašem organizmu fale masnoće da bi normalno funkcionisao.

Pixabay
 
Zašto je našem telu potrebna masnoća?

Masnoća je neophodna za različite zdravstvene procese. Na primer:

• Našem mozgu i očima su potrebne masnoće. Konkretno, masne kiseline su uključene u održavanje zdravlja našeg mozga, mrežnjače i centralnog nervnog sistema su esencijalne i našem telu su neophodne, a ono ne može samo da ih proizvede. Zato moramo da ih unesemo hranom.

• Masnoća nam daje energiju. Svaki gram masti u hrani obezbeđuje našem telu devet kalorija energije, dok svaki gram ugljenih hidrata ili proteina daje samo četiri kalorije.

• Telo može bolje da apsorbuje neke vitamine s mastima. Vitamini A, D, E i K, na primer, topivi su u mastima, pa naše telo može samo pravilno da ih apsorbuje i preradi s mastima.

• Našem telu su potrebne masnoće za proizvodnju hormona. Masna hrana je neophodna za proizvodnju polnih hormona poput testosterona i estrogena.

• Masnoća igra važnu ulogu u zarastanju rana. Organizmu su potrebne esencijalne masne kiseline za zgrušavanje krvi i zarastanje rana.

Profimedia
 

Unosite li dovoljno masnoća? Ovih pet znakova govore da ne jedete dovoljno masne hrane:

1. Jako suva koža i dermatitis

Nedostatak masnoće može se primetiti na našoj koži. Pošto je masnoća važna za ćelije naše kože i doprinosi prirodnoj barijeri vlage, premalo masnoće može isušiti i preterano iritirati kožu. U najgorem slučaju, prema istraživanjima, to čak može dovesti do dermatitisa, upalnog poremećaja kože sa crvenilom i svrbom.

2. Opadanje kose

Baš kao i koži, i našoj kosi takođe su potrebne masnoće iz hrane. Nedostatak masnoće može dovesti do gubitka kose na glavi, ali i na obrvama, pokazala su istraživanja.

3. Često se pojavljuju modrice po telu

Kao što je pomenuto, masnoća je neophodna za pravilnu apsorpciju određenih vitamina. To su prvenstveno vitamini topivi u mastima – A, D, E i K. Ako jedemo premalo masnoće, to može dovesti do nedostatka tih materija, što se može manifestovati čestom pojavom modrica.

4. Usporeno vam zarastaju rane

Kako bi upalna reakcija našeg tela ispravno funkcionisala, potrebna mu je masnoća. Zato što je to osnova za važne molekule koje kontrolišu ove reakcije. Istraživanja su potvrdila da premalo masnoće u ishrani može inhibirati upalni odgovor i zgrušavanje krvi. To zauzvrat dovodi do sporijeg zarastanja rana.

Profimedia
 
5. Slab imunološki sistem

Često ste prehlađeni? Oslabljen imunološki sistem takođe može biti povezan s nedostatkom unosa masnoća. Telo proizvodi molekule iz masti koje stimulišu naše imunološke ćelije. Ovde pre svega važnu ulogu imaju omega-3 masna kiselina alfa-linolenska kiselina i omega-6 masna kiselina. Ako one nedostaju, to slabi naš imunosistem.

Koliko dnevno treba da unesete masnoća putem hrane?

Preporuka stručnjaka je da bismo oko 30 odsto dnevnog energetskog unosa trebalo da dobijamo iz masnoće.
Primer: 30-godišnja žena koja ne radi fizički, nego radi za stolom, ima energetske potrebe od oko 1.800 kalorija dnevno. Od toga bi oko 58 grama trebalo da budu masnoće, što bi odgovaralo: tri kašike ulja, jednoj kašiki maslaca ili margarina, dve kriške sira i jednom jajetu.

Za 2.000 kalorija trebalo bi da bude oko 66 grama masti.

Pexels
 
Koje se masti preporučuju

Naravno, postoje velike razlike u mastima.

Stvrdnute transmasnoće, npr., koje se uglavnom nalaze u gotovim jelima i slično, bolje je izbegavati. Takođe bi trebalo umereno konzumirati zasićene masnoće, koje se uglavnom nalaze u proizvodima životinjskog porekla kao što su jaja, mleko ili meso. To je zato što povećavaju nivo holesterola, kako „dobrog“ HDL kolesterola, tako i „lošeg“ LDL kolesterola.
Najbolje je da najveći deo dnevnih potreba za masnoćama dobijete iz zdravijih nezasićenih masnih kiselina – iz maslinovog ulja, avokada, orašastih plodova ili masne ribe poput skuše.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike