Da li ste radoholičar? Evo kako da znate da li ste zavisni od posla

14.12.2021

11:00

0

Autor: 24sedam

Voleti svoj posao je jedna stvar, ali biti zavistan od njega nešto sasvim drugo

Da li ste radoholičar? Evo kako da znate da li ste zavisni od posla
Vole da budu u pravu - Copyright Pixabay

Možda i niste svesni tesne veze koju ste stvorili sa poslom i zapostavili sve što sa njim nema veze.

Ovo su sigurni znaci da ste previše zagazili u prekomerni rad i učinili od sebe radoholičara.

Studije pokazuju da dugi sati na poslu ne moraju nužno značiti i produktivne sate. Devedesetih godina kompanija Ford Motor objavila je istraživanje koje je pokazalo da je svakih dodatnih 20 sati rada iznad preporučenih 40 sati nedeljno, uticalo na produktivnost u radu, ali samo nekoliko nedelja, nakon čega je krenula da opada.

Pixabay
 

Preporuka je da kada napustite kancelariju, pokušate da isključite sve radne uređaje i udaljite ih na sigurno mesto. Neki stručnjaci čak predlažu da proveravanje elektronske pošte ograničite na tri puta u danu najviše: jednom kada uđete u kancelariju, drugi put nakon ručka i još jednom pre odlaska kući.

Postoje i zdravstveni razlozi zašto u svoj život morate uključiti i dane odmora, jer oni postoje sa razlogom. Istraživanja pokazuju da su radoholičari pod većim rizikom od brojnih fizičkih i psiholoških poremećaja, uključujući dijabetes tipa 2, srčani udar, depresiju i anksioznost. Radoholičari takođe imaju veće šanse od izgaranja na poslu, odnosno suočavanja sa burnout sindromom.

Pixabay
 

Vaša osećanja sopstvene vrednosti u potpunosti su vezana za vaš radni uspeh. Još jedna u nizu pogrešnih gledanja na stvari. Psiholozi se slažu da se radoholičari vrlo često oslanjaju na ocenu svog šefa, kolega ili klijenata kako bi shvatili da li im i koliko dobro ide. Preporučuju da je važno pronaći aktivnosti van posla zbog kojih ćete se takođe, osećati uspešno. Razonoda koja ne uključuje ono što radite od 9 do 5, imaće koristi za vaše psihofizičko zdravlje, ali i za sasvim za vas nove osećaje zadovoljstva.

Pixabay
 

Radoholičari nikad ne znaju kada je dovoljno i uvek su usredsređeni na više i bolje. Pažnja perfekcionista prema detaljima, iako ponekad korisna, može se pretvoriti u nepotrebno duge sate u kancelariji i nezdrav nivo stresa.

Znak koji može ukazivati da jeste radoholik može dolaziti i od vaših prijatelja. Najčešće u vidu rečenica „Nikad te ne viđamo“ ili „Uvek si zauzet“.

Na kraju, pravi zavisnici od posla to nikada neće priznati, najčešće zato što toga nisu ni svesni.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike