Da li je u domu slavnog naučnika pivo zaista teklo iz česme?

05.12.2021

10:30

0

Nils Bor je bio fizičar i značajan pronalazač koji je dobio Nobelovu nagradu 1922. za svoj doprinos u nauci

Da li je  u domu slavnog naučnika pivo zaista teklo iz česme?
profimedia-0156426114 - Copyright Profimedia

Nils Bor, danski naučnik, poznat je širom sveta kao jedan od najvažnijih istraživača 20. veka po svom revolucionarnom otkriću strukture atoma.

Bio je ponos svoje nacije u to vreme. Imao je običaj da se druži sa ljudima poput Alberta Ajnštajna i raspravlja sa njima o kvantnoj fizici. Istorija kaže da se Albert zalagao protiv Borovih teorija za koje se kasnije pokazalo da su istinite.

Bor je poznat kao otac kvantne fizike jer je uveo ideju da elektroni imaju mogućnost prelaska sa viših energetskih nivoa na niže. Ovo će kasnije postati osnova za kvantnu teoriju. Posle ovog otkrića dobio je Nobelovu nagradu.

Profimedia
 

Ono što je manje poznato jeste da je po dobijanju te prestižne nagrade 1922. godine dobio i veoma neobičan poklon -  kuću koja se nalazila pored pivare Carlsberg.

Ova kuća nije imala samo dobru lokaciju, već je imala i slavinu koja se povezivala sa pivarom preko cevi tako da je Bor mogao da ima pristup besplatnom pivu 24 sata dnevno. Ovaj poklon Boru je dat direktno iz danske pivare.

Profimedia
 

Borov otac, Kristijan, bio je fiziolog koji je bio deo grupe naučnika koji su radili za Kraljevsku dansku akademiju nauka i književnosti koji su se sastajali svake večeri u Borovoj kući da razgovaraju o svom istraživanju. Jedan od članova bio je fizičar Kristijan Kristijansen, koji je kasnije nadgledao mladog Nielsa Bora tokom njegovih studija na Univerzitetu u Kopenhagenu.

Carlsberg je video veliki potencijal u radu Nielsa Bora i nastavio da ga podržava tokom njegove karijere.

Njihov odnos je bio obostrano koristan, Boru je bila potrebna podrška, a Carlsberg je želeo da promoviše nauku i koristi neke od otkrića u svom zamršenom procesu proizvodnje piva.

Profimedia
 

Ova priča, o kojoj su pisali najeminentniji svetski časopisi poput Forbsa i Gardijana širila se velikom brzinom. Bila je to savršeno prikladna nagrada za nekoga ko je pomogao da izgradimo naše osnovno znanje o tome kako univerzum funkcioniše.

Jedini problem sa tom pričom je što nije sasvim istinita.

Priča o Borovom točenju piva je urbani mit ili u najboljem slučaju šala nekih njegovih savremenika, stav je dr Kristijana Džoasa direktora Arhiva Nilsa Bora i vanredni profesor na Katedri za naučno obrazovanje Univerziteta u Kopenhagenu.

 - Tridesetih godina prošlog veka pivo koje je prolazilo kroz dugačke cevi sigurno bi imalo loš ukus, te možemo sa sigurnošću reći da takav cevovod nije postojao, ali je istina da je Nils Bor dobijao doživotnu rentu od Carlsberga. Pivo u buretu, flašama i gajbama mu je dostavljano na kućnu adresu od 1932. godine pa sve do smrti 1962.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike