Američki političari na meti kritika već 200 godina zbog jedne stvari

01.12.2021

13:28

0

Autor: 24sedam

Ipak od prakse ne odustaju

Američki političari na meti kritika već 200 godina zbog jedne stvari
profimedia-0300573218 - Copyright Profimedia

Običaj ljubljenja beba u glavu česta je praksa tokom američkih političkih kampanja. Zapravo, toliko je usvojena da se logično nameće pitanje kako je došlo do ove čudne tradicije, čija istorija seže daleko u prošlost.

Prema Alanu Lovu, direktoru muzeja Predsedničke biblioteke Džordža Buša, najraniji zabeleženi slučaj da je političar poljubio bebu bio je 1833. tokom kampanje u Nju Džersiju. Naime, predsednički kandidat Endru Džekson je upravo na ovaj način pozdravio jednu majku i njenu bebu. Džekson je stao nakon što je ugledao dete i rekao: „Ah! Lepo američko detinjstvo!”

Profimedia
 

Iako je možda počelo kao sponatna radnja, ljubljenje beba se učvrstilo kao tradicija u predizbornim kampanjama.

Do 1886. bilo je toliko uobičajeno da se smatralo "službenom dužnošću" za kandidate. Zapravo, članak u časopisu „The Mother’s Nursery” napominje da su Henri Klej, Tom Korvin i Van Buren učinili dobar „posao“ u tom smislu.

Profimedia
 

Ipak, bilo je i suprotnih mišljenja.

U 1890-ima Elizabet Stenton je kritikovala takvu praksu na temelju higijene i dečjih prava i pohvalila predsednika Bendžamina Harisona što se suzdržavao od toga.

Drugi predsednik koji je izbegavao ljubljenje beba bio je Grover Klivlend. Međutim, spekulisalo se da se razlog za to krio u strahu da ne podseća novinare da je postao otac vanbračnog deteta.

S tim u vezi, 1968. godine, predsednički kandidat Ričard Nikson rekao je za „Life“ magazin da “neće nositi glupi šešir, niti ljubiti majku ili bebu“, jer ne želi da izgleda čudno.

Profimedia
 

Politički analitičari objašnjavaju ovaj neobičan čin željom predsedničkih kandidata da se brže i bliže povežu sa biračima. Sugerišu da predsedničke kampanje mogu biti gruba stvar, a ovaj gest bi isticao nežniju stranu kandidata.

Što god da je razlog za ljubljenje beba, političari širom sveta to i danas praktikuju. Možda se čini zastarelo i nehigijenski, ali je činjenica da bi moglo da funkcioniše.  

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike