Prve dame Bele kuće: Jedna je uvela sladoled a drugoj su krave pasle ispod prozora

03.11.2020

15:00 >> 18:29

0

Ovo niste znali o prvim damama

Prve dame Bele kuće: Jedna je uvela sladoled a drugoj su krave pasle ispod prozora
Copyright Profimedia/AP Photo/J. Scott Applewhite

Prve dame Bele kuće uvek su izazivale pažnju i javnost je volela da zna sve o njima. Neke nisu volele da budu u Beloj kući, neke se nisu držale tradicije, a mi vam prenosimo nekoliko najzanimljivijih.

Marta Vašington, supruga Džordža Vašingtona, bila je prva i poslednja žena koja se pojavila na papirnoj valuti u Sjedinjenim Državama, to jest do ove godine, kada se lik Heriet Tubman, političke aktivistkinje rođene u ropstvu, pojavio na novčanici od 20 dolara. Lice Marte Vašington krasilo je novčanice od jednog dolara 1886. i 1891. godine.

Supruga predsednika Džona Adamsa, Ebigejl, nosila je nadimak Gospođa Predsednik jer je imala veliko političko znanje i oštar jezik.

Ebigejl Adams/Profimedia

Tomas Džeferson je veliku pažnju poklanjao muzici i zajedno je muziciriao sa svojom suprugom Martom – pratio ju je na violini dok je ona svirala klavir.

Doli Medison, supruga Džejmsa Medisona, uvela je sladoled u Belu kuću i zaslužna je jer je spasla retku sliku Džordža Vasingtona pre nego što su britanske trupe zapalile Belu kuću 1814. godine.

Supruga Džona Adamsa, Luiz, imala je neobične hobije: svirala je harfu, pisala satirične drame i uzgaja svilene bube.

Džejn Pirs, supruga Frenklina Pirsa, nikako nije želela da postane prva dama. Pre nego što je njen suprug postao predsednik, Džejn se svake večeri molila da izgubi na izborima.

Kada je Endru Džonson postao predsednik, njegova supruga Eliza nije želela da menja navike koje je stekla u rodnom Tenesiju. Kada su se preselili u Vašington, povela je krave koje su mirno pasle ispred Bele kuće.

Gospođa Ida Mekinli je tokom predsednikovanja njenog supruga Vilijama bila bolesna i vezana za krevet, ali je to nije sprečilo da ishekla preko 3.500 papuča u dobrotvorne svrhe.

Edit Ruzvelt nije bila ljubitelj pića, ali je bila protiv Prohibicije i zahtevala je da se kokteli poslužuju na zabavama u Beloj kući.

Elenor Ruzvelt/Profimedia

Japanske trešnje cvetaju u Vašingtonu zahvaljujući Helen Neli Taft, supruzi Hovarda Tafta, koja je iz Tokija 1912. godine donela tri hiljade sadnica.

Edit Vilson, direktan potomak indijanske princez Pohahontas i supruga Vudroa Vilsona, nasledila je avanturistički duh i bila je prva dama koja je imala sopstveni automobil koji je često vozila po Vašingtonu.

U aprilu 1933. godine Elenor Ruzvelt, supruga Frenklina Ruzvelta, ušla je u istoriju postavši prva dama koja je letela u avionu zajedno sa čuvenom Amelijom Erhart.

Bes, supruga Harija Trumana, nije mogla nikako da se navikne na život u Vašingtonu. Ni hemijsko čišćenje joj nije odgovaralo, pa je veš slala u Kanzas Siti na pranje.

Supruga Dvajta Ajzenhauera, Mami, bila je prva pink dama jer je obožavala ružičastu boju i za nju je sve bilo posebno dizajnirano. Pedesetih godina sve je bilo roze: tapete u kupatili, fenovi i setovi za čaj.

Čuvena Džeki Kenedi može da se podiči Emi nagradom, koju je osvojila 1962. godine za televizijsku turu po Beloj kući na koju je potrošila preko 50.000 dolara. U današnjem novcu, to bi bilo oko 400.000 dolara.

Džeki i Džon Kenedi/Profimedia

Zahvaljujući Džonsonovoj supruzi, Klaudiji koju su zvali Lejdi Brd, američki auto-putevi su ulepšani cvećem i rastinjem.

Pat Nikson je bila modni otpadnik i nije poštovala konvencije: bila je prva žena koja je javno nosila pantalone u javnosti.

Pat Nikson/Profimedia

Beti Ford je bila toliko srećna kada se završilo mandat njenog muža Džeralda Forda da je plesala na konferencijskom stolu u kabinetu.

Nensi Regan, pre nego što je postala prva dama Bele kuće, bila je glumica. Pod imenom Nensi Dejvis, glumila je u 11 filmova.

Nensi i Ronald Regan/Profimedia

Barbara Buš, supruga Džordža H. V. Buša, napisala je knjigu iz perspektive svog psa pod nazivom „Milina knjiga“, u kojoj je opisan život u porodice Buš – od dremanja u Ovalnom kabinetu do lova na veverice. Prihod od prodaje knjige doniran je njenoj fondaciji za opismenjavanje.

Hilari Klinton je osvojila Gremi nagradu za svoju najprodavaniju knjigu iz 1996. godine „Potrebno je selo i druge pouke dece koja nas uče“.

Možda će vas i ovo zanimati:

Ko je proterao brokoli iz Bele kuće?

Trebalo je da bude poslužen kao večera za Dan zahvalnosti, a onda je rakun Rebeka postao omiljeni ljubimac Bele kuće

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike