Od simbola ljubavi i plodnosti do razdora: Jabuke igraju važnu ulogu u kulturama sveta

19.11.2021

15:00

0

Od XVIII veka postoji običaj da se nastavnicima, kao simbol znanja, poklanjaju jabuke

Od simbola ljubavi i plodnosti do razdora: Jabuke igraju važnu ulogu u kulturama sveta
apples-gcea9130cd_1280 - Copyright Pixabay

Jedan od simbola jeseni su zrele jabuke svih boja koje mame mirisom, ukusom i lepotom ploda. Od davnina ovo voće se susreće u mitovima, bajkama i pričama, a zbog nje su Adam i Eva proterani iz Raja.

U našoj kulturi je jabuka veoma važno voće koje je prisutno u običajima, od rođenja do smrti. Detetu se daje jabuka da bi bilo rumeno, devojka momku koga voli poklanja jabuku, na svadbama mora puškom da se pogodi jabuka, a običaj je i da se na grobovima ostavljaju jabuke.

Pixabay
 

Jabuke imaju različita značenja a u starogrčka vremena su bila povezana sa emocijama, ljubavlju, požudom, senzualnošću i naklonošću. U grčkoj mitologiji, Dioniz nudi jabuke Afroditi, kako bi osvojio njeno srce i ljubav.

Motiv jabuke se ponavlja kroz celu grčku mitologiju. Zlatne jabuke u grčkim pričama potiču iz gaja boginje Here. Jedna od ovih zlatnih jabuka, poznata i kao jabuka razdora, dovela je do Trojanskog rata, kada je Pariz poklonio jabuku Afroditi i oteo Helenu iz Sparte.

U grčkoj ali i drugim kulturama su simbol plodnosti. Tako je Hera tokom veridbe sa Zevsom dobila jabuku, kao simbol plodnosti.

Drvo jabuke živi oko 100 godina. U svetu postoji 8.000 sorti ovog voća koje se najviše proizvodi u Kini.  Međutim, ima i onih koji je plaše da jedu jabuke a ova fobija se stručno zove malusdomestikafobija.

U nordijskoj mitologiji, Idun, boginja večne mladosti, čuva zlatne jabuke kako bi bogove darovala besmrtnošću.

Ovo voće je korišćeno u umetničkim delima kao simbol želje i senzualnosti. Rimska boginja Venera često se prikazuje sa jabukom kao izraz ljubavi, lepote i želje.

U jevrejskoj kulturi je simbol dobrote i pozitivnosti. Tokom Roš Hašane ili jevrejske Nove godine, Jevreji imaju običaj da jedu jabuke potopljene u med.

Pixabay
 

U Kini je simbol ženske lepote i mladosti. Cvetovi jabuke predstavljaju žensku lepotu, dok su u severnoj Kini simbol proleća.

Jabuka je i simbol znanja i obrazovanja. Od XVIII veka, se poklanjaju učiteljima u Danskoj i Švedskoj. Od XIX veka ova tradicija se sledi i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike