Crtani junaci koji evociraju uspomene

23.11.2020

18:00 >> 18:37

0

Kako su nastali i po čemu će ostati upamćeni?

Crtani junaci koji evociraju uspomene
Copyright Profimedia

Ko kaže da su crtani filmovi samo za decu, greši! Animirani junaci su tu da nas nasmeju, rasplaču, ali i nauče neke važne životne lekcije.

Koji su vam najdraži i znate li sve o njima?

Miki Maus

Da li ste znali da mu je glas u početku pozajmljivao Volt Dizni lično. Inače, Miki Maus je izmišljeni lik iz crtanog filma, prvi put se pojavio na filmu 1928. godine u produkciji Volta Diznija. Od 1930. se pojavljuje i kao junak stripova i slikovnica. Prvobitno je trebalo da se zove Mortimer Maus, ali je žena Volta Diznija mislila da je Mortimer malo žensko ime, pa je njen predlog bio Miki. 1978. godine je postao prvi junak iz crtanog filma koji je dobio zvezdu na Holivudskom bulevaru slavnih.

Profimedia

Pera Kojot (super genije!)

Pera Kojot – super genije je lukavi kojot koji ima mnogo genijalnih ideja. Stvorio ga je 1948. godine Chuck Jones, a prvi put se pojavljuje u crtanom filmu Fast and Furry-ous iz 1949. godine. U prvih pet epizoda, glavni protivnik Peri Kojotu bio je Duško Dugouško, a kasnije se kao glavni protivnik pojavljuje Ptica Trkačica. Danas u svetu postoje razna udruženja za podršku ovom lukavom geniju.

 

Profimedia

Pluton

Pluton se originalno zvao Rover i bio je Mikijev ljubimac. Nastao 1930. godine, Pluton je bio jedan od najpopularnijih likova Diznijeve kompanije. Najčešće se pojavljivao kao Mikijev pas ljubimac i najbolji prijatelj. Petog septembra napunio je 90 godina.

Profimedia

Brzi Gonzales

Brzi Gonzales je najbrži animirani miš u celom Meksiku. Pored svoje brzine, poznat je i po svom meksičkom naglasku. Obično nosi preveliki žuti sombrero i belo odelo. Prvi put se pojavio 1953 godine u crtaću Cat-Tails for Two koji je režirao Robert MekKimson. U prvoj verziji bio je pokvareniji i ličio je na pacova, dve godine kasnije Fric Friling je režirao film Brzi Gonzales, u kome se Brzi Gonzales pojavljuje u svom današnjem obliku, koji je redizajnirao animator Holi Pret. Jedno vreme ovaj crtani lik bio je zabranjen, jer je postojalo mišljenje da njegov lik prikazuje Meksikance u ružnom svetlu.

Profimedia

Paja Patak

Puno ime Paje Patka u originalu je Donald Fauntleroy Duck. Nastao je 1934. godine kao Mikijev dobar drugar. Paja Patak je crtani lik iz filma i stripa, kojeg je izmislio Volt Dizni, kao belu patku sa žuto-narandžastim kljunom, nogama i stopalima, obučenu u mornarsku bluzu i kapu, ali bez pantalona.

Profimedia

Pročitajte još:

Tom i Džeri slave 80. rođendan: Objavljen trejler za novi film

Jelena Đorđević Popović pozajmljuje glas Pepi Prasetu, a glumački talenat je nasledila od strica Danila Bate Stojkovića

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike