Pleme Turkana: Krda su njihov bankovni račun, a nakit više muška stvar

02.09.2021

12:30 >> 13:45

0

Muškarci stupaju u brak sa 20 godina i mogu imati čak i do šest žena

Pleme Turkana: Krda su njihov bankovni račun, a nakit više muška stvar
Copyright Profimedia

Udaljeno dva sata vožnje od glavnog grada Kenije, Najrobija, nalazi se selo plemena Turkana.

Život ovog naroda nimalo nije lak, a osnovni problem je snabdevanje vodom. Glavni kišni period u ovoj oblasti traje samo dva meseca, dok se kratki periodi s padavinama javljaju tek na jesen, tokom oktobra i novembra. Zbog svega toga pripadnici plemena Turkane primorani su da kopaju bunare u suvim koritima reka da bi mogli da napoje svoje životinje. Ponekad moraju da hodaju nekoliko sati pre nego što pronađu odgovarajući izvor vode.

Pročitajte još:

Na narod Turkana još uvek nije uticala zapadna civilizacija, tako da žive na vrlo tradicionalan način. Broj životinja i raznolikost stada usko su povezani sa statusom porodice u zajednici. Krda su njihov bankovni račun.

Pleme Turkana se pretežno bavi stočarstvom i za taj deo posla zadužen je muški deo populacije. Oni vode stoku na ispašu i pojilo, dok se ostali bave gradnjom kuća i izradom nakita.

Profimedia

Pročitajte još:

Odeća Turkana šarena je i vesela. Žene se ukrašavaju nakitom od perli. Količina i kvalitet ovog nakita ukazuju na društveni položaj žene, pa ljudi jednim pogledom mogu utvrditi njen status. Zato će roditelji radije da ulože imovinu u ogrlice nego za školovanje dece.

Žene takođe nose odeću od životinjske kože, dok muškarci pokrivaju glavu blatom, farbajući je u plavo i dodajući nojevo perje. I muškarci i žene nose čep u donjoj usni.

Profimedia

Muškarci ne gledaju žene ako nemaju bogato ukrašene ogrlice oko vrata. Zbog toga ih sve žene u plemenu uvek nose, čak i na spavanju. Skidaju ih samo kada su u žalosti. Udate žene nose metalne ogrlice koje imaju istu funkciju kao burma. Starije žene nose minđušu na usni.

Ali nakit nije samo ženska stvar, i muškarci imaju svoj zaštitni znak – ručno rađene minđuše od aluminijuma. Ipak, najlepši ukras muškarca je perje, a nojeva pera njihov su ponos.

Profimedia

Poligamija je deo turkanske kulture. Muškarci stupaju u brak sa 20 godina i mogu imati čak i do šest žena, u zavisnosti od imovine kojom raspolažu. Obavezno nose oružje, ne samo da bi odbranili stoku već i u slučaju sukoba sa drugim plemenima, koja su u ovoj regiji veoma zastupljena.

Turkane slede tradicionalnu afričku religiju. Oni se mole svom bogu Akuju ili duhovima svojih predaka za blagoslov u teškim vremenima, poput mnogih suša s kojima su se suočili tokom godina. Turkane veruju da će svakodnevno sledenje njihove tradicije dovesti do blagoslova, što će obezbediti povećanje bogatstva, bilo da se radi o stoci, ženama, deci ili hrani.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike