Abrakadabra: Mistično poreklo magične reči

28.11.2020

12:00 >> 13:40

0

Čarobna reč koju mađioničar izgovara dok vadi kartu iz rukava ili zeca iz šešira

Abrakadabra: Mistično poreklo magične reči
Copyright Profimedia

Neizostavna reč u svakom magičnom činu kojem ste ikada prisustvovali, ali da li ste se ikada zapitali šta znači?

Abrakadabra je kroz istoriju bila toliko važna reč da su se u srednjem veku ljudi suočeni sa nekom bolešću oslanjali na njenu snagu. U knjizi o lekovima, napisanoj u stihovima, Rimljanin iz III veka Kvint Serenije Samonik dao je svoj recept za amajliju koju treba nositi u medaljonu. On je, kao na dijagramu, rasporedio slova najpoznatije čarobne reči u vidu obrnute piramide,  odnosno magičnog trougla. Po njemu, visoka temperetura i groznica mogle su se pobediti pomoću te srećne reči.

Profimedia

Drugo obrazloženje je da su rimski mudraci smislili reč i tako stvorili formulu koja se ponavlja. Treće može biti u vezi sa magičnom rečju „abrakas“, koja se ponekad nalazi na amajlijama koja su bila svojstvena grčko-rimskim društvima. Ili je možda njeno poreklo izvedeno iz aramejske reči „avra kadavra“, što znači „biće stvoreno po mojim rečima“. Poslednje moguće poreklo je da sama reč potiče od tri odvojene hebrejske reči: „ab“, što znači otac, „ben“, što znači sin, i „ruach hakodeš“, što znači sveti duh.

Profimedia

Iako se za magične predstave moglo čuti još u šesnaestom veku, moderne mađioničarske predstave kao takve postoje od 1845. godine, kada je  čovek poznat kao Jean Eugene Robert-Houdin otvorio pozorište u Parizu i prikazao do tada neviđeni scenski spektakl, naravno obavijen magijom.

Tih godina još jedan poznati mađioničar poznat kao John Henri Anderson, publici se predstavljao kao „Veliki čarobnjak sa severa“. Upravo se on smatra jednim od prvih savremenih mađioničara.

Profimedia

Reč Abrakadabra često se koristila da prigodi doda dozu mističnosti. Tako je pred kraj 19. veka magija u pozorištima postala uobičajena vrsta zabave.

Svet čuda i misterije bivao je sve uverljiviji, jednostavnim izgovaranjem magične reči, abrakadabra.

Pročitajte još:

Filmovi o Hariju Poteru: 7 čarobnih činjenica

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike