Za Lidiju je čuo skoro ceo svet, osvojila je i Ginisa: Sve što radi mnogo je i za nekoliko ljudi, a kamoli za jednu devojku! (FOTO)

12.01.2021

19:30 >> 20:26

0

Roni ispod leda, penje se na najviše vrhove, pilotira i projektuje brodove

Za Lidiju je čuo skoro ceo svet, osvojila je i Ginisa: Sve što radi mnogo je i za nekoliko ljudi, a kamoli za jednu devojku! (FOTO)
Copyright Printscreen/Instagram/lidija_lijic_

Jedna rečenica je malo da bi u nju stalo sve ono šta je i čime se bavi Splićanka Lidija Lijić Vulić. Zvanično, po zanimanju je arhitekta, i svakog dana obavlja svoj posao, od sedam do tri. Posle posla, ona roni i obara svetske rekorde. Preciznije rečeno, od službenih rekorda ima pet svetskih, jedan Ginisov rekord u zaronu ispod leda, svetski rekord u najvišem zaronu na Himalajima, dve zlatne medalje sa svetskog i evropskog prvenstva, nekoliko srebrnih medalja…

Promo/Lidija Lijić Vulić

Uz to, Lidija se bavi slobodnim penjanjem, alpinizmom, jahanjem, a ima i dozvolu za pilota i jedina je žena članica Aero-kluba Split. Popela se na Himalaje, Kilimandžaro i osvojila alpski vrh Grosglokner. Ronila je u Crvenom moru i na Galapagosu.

Promo/Lidija Lijić Vulić

Priznaćete, mnogo je i za nekoliko ljudi a ne za jednu vitku Splićanku, koja se ne boji ni vode, ni visine, i gotovo da nema sporta koji nije probala. Pitamo Lidiju kako sve to postiže:

– Veoma je teško uskladiti sve svakodnevne obaveze, koje uključuju posao i treninge, tako da je organizacija tu ključna. Tek kad vidim druge ljude, shvatim kako sam „ubrzana”. Valjda svi imamo neki svoj tempo kojim idemo kroz život.

Lidija ceni i voli prirodu i zato veći deo dana provodi u njoj:

– Svi moji sportovi su vezani za boravak u prirodi, to je ono što me svaki put iznova motiviše. Takmičarski aspekt je jedna posebna dimenzija. Tu se učimo disciplini, odricanju, postavljanju ciljeva, nošenju sa neuspesima, ukratko, upoznajemo sami sebe i oblikujemo se kao ličnost. Pogotovo u ronjenju, u kojem je, pre svega, ključan mentalni aspekt.

Promo/Lidija Lijić Vulić

Lidija je od detinjstva na moru, a sa 16 godina je prvi put zaronila sa bocama:

– Iako je to bilo predivno iskustvo, nešto je nedostajalo. Tako sam, tražeći to nešto više, otkrila ronjenje na dah. Sreća je što sam u to vreme otišla na studije u Italiju, gde sam pronašla  lokalni klub. Tu su počeli prvi treninzi, a s njima i napredak, prva takmičenja i rezultati, kao večna motivacija da se ide dalje i da se pomeraju granice. Ronioci na dah kažu da skuba ronilac (ronilac s bocama) roni kako bi gledao oko sebe, a ronilac na dah roni kako bi gledao u sebe.

Promo/Lidija Lijić Vulić

Lidija je puna energije i nemirnog je duha, pa joj je teško da mirno sedi za arhitektonskim stolom, ali je i tu našla izazov:

– Za mene je projektovanje, arhitektura, svakodnevni život, šetnja po horizontalnim linijama, a sve ono što me povuče u nemir – vertikala. Verujem da je život balans svega, pa isto tako i posla – „normalnog” života i avanture koja dolazi s promenom smera. Zasada izazov u poslu nalazim u projektovanju brodova, što je nova dimenzija za mene. Jako zahtevna, ali i zanimljiva. U svemu što radim trudim se da nađem izazov, pa tako i posao postane neka vrsta avanture.

Promo/Lidija Lijić Vulić

Lidija Lijić Vulić je ambasador globalne ekološke organizacije “Si Šepard” kojoj je cilj zaštita mora i okeana:

– Na globalnom nivou, moja uloga je više revijalna, jer se moj lik veže za vrednosti i misije koje “Si Šepard” promoviše. Ja sam i direktor “Si Šeparda” za Hrvatsku, i tu je moja uloga nešto konkretnija: podržavanje globalnih akcija, učestvovanje u donošenju odluka, praćenje rada organizacije, organizovanje akcija na državnom nivou… Zbog trenutne situacije sa virusom, obustavljene su sve akcije, ali se nadamo da će se to uskoro promeniti.

Promo/Lidija Lijić Vulić

Lidiju ćemo, ako sve bude kako treba, gledati na Svetskom bazenskom prvenstvu u junu u Beogradu. Potom planira i da učestvuje na Svetskom dubinskom prvenstvu u Turskoj:

– Planiram i novi svetski rekord u zaronu ispod leda, da dosegnem neke nove visine u jedrilici (glider), da se popnem još više i, ako bude prilike, da odem na Alpe i osvojim neke nove lepe predele i visine.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike