Otkriveni fosil dinosaurusa star 98 miliona godina možda pripada najvećem stvorenju koje je svetom hodalo

24.01.2021

13:30 >> 00:49

0

Autor: A.G.

Prvi delovi skeleta otkriveni su u Patagoniji pre osam godina

Otkriveni fosil dinosaurusa star 98 miliona godina možda pripada najvećem stvorenju koje je svetom hodalo
Copyright Youtube/Printscreen

Naučnici iz Argentine smatraju da je najveća životinja koja je Zemljom hodala otkrivena u njihovoj zemlji. Radi se o nepoznatoj vrsti gigantskog dinosaurusa, koji je težio više od 69 tona. Procenjuje se da je starost ovog fosila oko 98 miliona godina. Prvi delovi skeleta otkriveni su u Patagoniji pre osam godina, a iskopavanja ovog gigantskog stvorenja i danas traju.

Youtube/Printscreen

Pročitajte još:

Na osnovu do sada iskopanih ostatataka dinosaurusa naučnici smatraju da su uspeli da odrede približne dimenzije koje ukazuju da je ovaj fosil veći od bilo koje poznate vrste. Najveći primerak u grupi ovih strašnih stvorenja je titanosaurus, član porodice sauropoda, koji je mogao dostići visinu od 37 metara i težinu do 69 tona.

– Proučavajući ostatke nove vrste iz Patagonije, čini se da bi ovo mogao biti najveći sauropod koji je do sada nađen, rekao je Pol Baret, paleobiolog iz Muzeja istorije prirode u Londonu, piše “Lajvsajens”, a prenosi Sputnjik.

Youtube/Printscreen

Ipak, naučnici još nemaju dovoljno dokaza kojima bi mogli potvrditi da se radi o potpuno novoj vrsti. Dalja arheološka istraživanja će pokazati da li je ovde ipak reč samo o gigantskom primerku neke od postojećih džinovskih vrsta.

Dve vrste titanosaurusa trenutno se smatraju najvećim i obe su pronađene u Argentini. Jedna je argentinosaurus, a druga patagotitan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike