Brkovi i brada kroz vreme i nacije: Za jedne oličenje varvarstva, za druge simbol muškosti i moći

26.01.2021

18:00 >> 14:18

0

Retke zemlje i dan-danas regulišu nošenje brkova

Brkovi i brada kroz vreme i nacije: Za jedne oličenje varvarstva, za druge simbol muškosti i moći
Copyright Profimedia

Verovali ili ne, ali policajci u severnoj indijskoj državi Madja Pradeš dobijaju povišicu za puštanje brkova.

Naime, pripadnicima organa reda u ovoj zemlji savetuje se da ih nose ne bi li odavali što jači utisak moći i ozbiljnosti.

Šef okružne policije Jabua Majank Jain rekao je za BBC News Online:

– Ideja se dobro primila i u narednim mesecima očekujemo da ćemo videti više brkatih policajaca. Brkovi poboljšavaju ličnost naših pozornika. Imaju pozitivan utisak na lokalno stanovništvo, tako da policijski službenici dobijaju više poštovanja.

Profimedia

Objašnjava da je morao biti obazriv, te da je pazio na sam oblik brkova, kako ne bi izgledali previše strašno i izazvali suprotan efekat kod ljudi.

Rekao je da će u narednih nekoliko meseci mnogi od 1.100 policajaca u 22 policijske stanice u ovom okrugu početi da puštaju brkove.

Ipak, brkovi nisu retka pojava na muškom licu u ovoj zemlji. Muškarci u ruralnoj Indiji tradicionalno nose impresivne brkove kako bi potvrdili svoju muškost.

Profimedia

Da bi otkrili da li su brkovi i brada kroz istoriju imali istu simboliku, vratili smo se nekoliko hiljada godina unazad.

Od antičkih vremena nošenje brkova i brade odražavalo je širok spektar običaja, od verskih uverenja do ličnih ukusa. U prošlosti je bilo uobičajeno da se ne prave razlike između brkova i ostalih dlaka na licu, poput brade, jer su se obično nosili zajedno. Međutim, već 2650. p. n. e. egipatski artefakti pokazuju brkove bez brade.

Rimljani su smatrali da je nošenje brkova bez brade oličenje varvarstva.

Tokom srednjeg veka muškarci su znali da puštaju i neguju guste i duge brade na licu. Čarls Darvin je u jednom trenutku čak verovao da je brada simbol moći i da služi za privlačenje žena i pokušao da dokaže da su bradati muškarci bolji ljubavnici. U nekim drugim istorijskim vremenima brada se smatrala nečistom i neprikladnom.

Profimedia

Godine 1447, u Engleskoj je donesen zakon kojim su muškarci primorani da obriju brkove.

Francuski vojnici su nosili brkove početkom 19. veka, ali je 1838. godine kralj Bavarske zabranio nošenje brkova u svojoj vojsci.

U Americi, pre 1860. godine dlake na licu su se smatrale suviše radikalnim. Ali kako su SAD ulazile u građanski rat, brkovi i brada brzo su postali simbol muškosti i moći. Kada je Abraham Linkoln postao predsednik 1861. godine, doneo je novi stil brade koji je postao veoma popularan i često viđan na muškim licima.

Profimedia

Retke zemlje i danas regulišu nošenje brkova, obično u vojnim službama, ali je u većini slučajeva to ipak stvar ličnog izbora.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike