Krave su legle, sigurno će kiša: Da li u tome ima bar malo istine?

03.02.2021

16:00 >> 01:01

0

Posmatrajte životinje i videćete da i one imaju svoje načine predviđanja vremena

Krave su legle, sigurno će kiša: Da li u tome ima bar malo istine?
Copyright Profimedia

Juče je najčuveniji prognostičar, Mrmot Fil iz Pensilvanije, izašao iz svog skrovišta, video svoju senku i predvideo da će zima trajati još šest nedelja. U svojoj 135-godišnjoj istoriji, Fil je predvideo zimu 106 puta, a proleće 20 puta. Statistički gledano, Fil je bio tačan u polovini svojih prognoza u poslednjih 10 godina, što je prosek sa kojim bi mogao stati na crtu i mnogim prognostičarima.

Ali, imaju li radare za vreme i neke druge životinjske vrste? Možda krave?

Pitajte bilo koga ko je neko vreme proveo u blizini krava u Engleskoj i reći će vam bez sumnje da krave mogu da osete nevreme. Čak 61% ljudi u ovoj zemlji veruje da je ovaj metod tačan način predviđanja vremena. Nije potpuno jasno odakle potiče ova izreka, ali se široko koristi u britanskim selima.

Profimedia

Pročitajte još:

Međutim, kada istraživači posmatraju ponašanje krava, kategorizuju ga u tri obrasca: ležanje, stajanje ili paša. S tim što najveći deo dana, čak i do pedeset posto svog vremena provode ležeći, manje-više bez obzira na vremenske uslove, i pokazuju značajne znakove stresa ako su u tome sprečene, čak i na kratko. To znači da su vam u bilo kom određenom trenutku šanse da vidite kravu kako leži prilično visoke.

Međutim, čak i ako nemaju mogućnost predviđanja kiše, izgleda da vreme utiče na ponašanje krava. Studije su otkrile da krave mogu da sačuvaju telesnu toplotu kada leže, a s obzirom da je pad temperature jedno od obeležja nadolazeće oluje, to bi moglo značiti da krave mogu da osete pad temperature i da se spuštanjem na zemlju pripreme za kišu i vetar.

Ili samo uživaju u onome što veći deo života rade.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike