Pravila lepog ponašanja: U Portugalu ne tražite so i biber da ne biste uvredili kuvara a u Rusiji nikad ne okrećite leđa

20.02.2021

13:30 >> 13:36

0

Neke zemlje imaju posebna pravila lepog ponašanja

Pravila lepog ponašanja: U Portugalu ne tražite so i biber da ne biste uvredili kuvara a u Rusiji nikad ne okrećite leđa
Copyright Pixabay

Možda će vam se ovi maniri učiniti neobičnim ali u ovim zemljama su oni sasvim uobičajeni. Imajte ih negde na umu, nikada ne znate kada ćete otputovati pa će vam biti od pomoći. A i da se ne iznenadite.

Uobičajeno je da se sa nekim rukujete kada želite da ga pozdravite. Međutim, u Rusiji postoji jedno pravilo: nemojte nuditi ruku na vratima. Uvek prvo uđite u sobu ili neku drugu prostoriju pa tek onda pružite ruku. Kažu da „kućni duh“ živi na ulazu u dom a prelazak preko njega označava lošu sreću.

U Rusiji se smatra veoma nepristojnim i ako nekome okrenete leđa. Čak i kad ste prinuđeni, zbog gužve ili se provlačite između sedišta u bioskopu ili pozorištu, obavezno to činite tako da druga strana vidi vaše lice.

Pixabay

Italijani su veliki kavaljeri i poštovaoci bontona ali jedno pravilo se kod njih razlikuje. Prilikom ulaska u restoran, muškarac uvek prvi ulazi iako je uobičajeno da dozvoli da prvo žena uđe. Razlog je pomalo zaštitnički: muškarac ulazi prvi kako bi porazgovarao sa menadžerom lokala i dobio odgovarajući sto.

U Italiji nikada nemojte tražiti dodatni sir na picu, osim ako vam sami konobari to ne ponude. Jednostavno, u Italiji misle da je to nepotrebno i nepristojno. Takođe, u Portugalu ćete uvrediti kuvar ukoliko zatražite so i biber.

U Indiji, zemljama Bliskog Istoka i delova Afrike, prilikom jela, izbegavajte da koristite levu ruku. U ovim zemljama ona se smatra „nečistom“ jer se koristi u kupatilu.

Ali zato je „levo pravilo“ veoma važno u Velikoj Britaniji. Svaka hrana ili piće se sipa isključivo s leve strane. Dodavanje desertnog vina udesno smatra se kršenjem bontona.

Pixabay

U Čileu nemojte ni da pomišljate da jedete nešto koristeći ruke. U ovoj zemlji se sve jede uz pomoć noža i viljuške.

U Koreji kada vam neko stariji ponudi piće, obavezno ga prihvatite sa obe ruke a zatim okrenete glavu dok otpijate prvi gutljaj. To je način da pokažete poštovanje a to se veoma ozbiljno shvata u Koreji.

U većini zemalja palac podignut na gore označava da se slažete ili dajete podršku. Ali ne i u Rusiji, Grčkoj, Iranu, na Sardiniji i nekim delovima zapadne Afrike. U ovim zemljama ima potpuno suprotno značenje.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike