Od načina na koji jedu, do načina na koji hodaju: Tajne britanske porodice za koje niste znali

13.03.2021

16:30 >> 17:07

0

Da li ste znali da kraljica ima dva rođendana?

Od načina na koji jedu, do načina na koji hodaju: Tajne britanske porodice za koje niste znali
Copyright Profimedia

Svaka porodica ima svoju tradiciju koje se drži i to nije ništa neobično. Osim u slučaju kraljevske porodice. Njihove tradicije imaju vekovnu istoriju i slede je svi u familiji, bez izuzetka.

Haljina za kraljevsko krštenje

Profimedia

Bila je to 1841. godina, kada je kraljica Viktorija krstila svoju ćerku, princezu Viktoriju. Za tu priliku naručila je lepu haljinu, nazvanu Honiton haljina. Od tog dana 62 kraljevske bebe su krštene u potpuno istoj haljini, nakon čega je morala biti povučena kako bi se sačuvala, da bi za krštenje princa Edvarda 2008. godine kraljica napravila identičnu kopiju. Bebe krštene posle 2008. godine nosile su upravo ovu kopiju haljine.

Kraljica ima dva rođendana

Profimedia

Iako je kraljica rođena 21. aprila 1926. godine, nacionalni dekret zahteva da se njen rođendan slavi i druge subote u junu. To je zato što, prema britanskim tradicijama, monarsi moraju da slave rođendane leti, kada je lepo vreme i održava parada poznata kao „Trooping the Color“. Kada se slavi kraljičin rođendan, svi članovi porodice treba da budu prisutni na ceremoniji. Izuzeci su gotovo nemogući.

Kraljičin muž mora hodati iza nje

Profimedia

Britanska kraljica Elizabeta II zadužena je za upravljanje jednom od najstabilnijih i najstarijih monarhija u istoriji. Ona je autoritet u porodici, što između mnogih stvari podrazumeva da se njen suprug Filip ne može nazvati kraljem, već princem. To takođe znači da mora hodati iza nje i da joj se klanja, baš kao i svi ostali članovi kraljevske porodice.

Buketi na kraljevskim venčanjima

Profimedia

Bez obzira na plemićku titulu ili čin u liniji nasledstva prestola, svi članovi kraljevske porodice moraju se pridržavati jednog jednostavnog pravila u vezi sa venčanim buketima – on mora sadržati najmanje jedan cvet iz grma koji je sama kraljica Viktorija zasadila u Osborne House-u 1845. godine. Ovaj cvet simbolizuje ljubav, plodnost i nevinost.

Tašne kao sredstvo komunikacije

Profimedia

Pored toga što su neophodan dodatak u svim kraljičinim kombinaciijama, torbice imaju i jednu važnu tajnu ulogu. Monarh ih koristi za komunikaciju sa svojim telohraniteljima i osobljem uopšte. Prema kraljevskom biografu Hugou Vickersu, ako kraljica odluči da svoju tašnu prebaci sa leve ruke na desnu ili je stavi na pod, znači da želi da napustiti mesto.

Kraljica nije najbogatija u zemlji

Profimedia

Za razliku od onoga što bi mnogi ljudi mogli pomisliti, kraljičino bogatstvo, daleko je od toga da je među najvećim u zemlji. Na nedavno objavljenoj rang listi za 2020. godinu kraljica zauzima 372. mesto sa procenjenom neto vrednošću u stotinama miliona. Times je otkrio da su od njenog procenjenog bogatstva ukinuli 20 miliona funti od prošle godine, usled pada tržišta koji je uticao na njene investicije. Kraljica Elizabeta II ubedljivo je najbogatiji član kraljevske porodice. “Forbes” procenjuje da britanska monarhija vredi oko 88 milijardi dolara, dok “Sunday Times Rich” iznosi procenu da kraljica Elizabeta lično vredi 350 miliona funti.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike