„Parada faraona“ održava se u subotu u Kairu: Mnogi se plaše prokletstva

02.04.2021

17:00 >> 18:07

0

U proteklih sedam dana Egipat je zadesilo nekoliko katastrofa, a korisnici društvenih mreža to povezuju sa prebacivanjem mumija u novi muzej

„Parada faraona“ održava se u subotu u Kairu: Mnogi se plaše prokletstva
Copyright Pixabay

U Kairu će u subotu biti organizovana „parada faraona“, tokom koje će 22 mumije kraljeva i kraljica drevnog Egipta biti prebačene iz kairskog muzeja, gde se nalaze više od jednog veka, u Nacionalni muzej egipatske civilizacije, koji bi trebalo da bude otvoren sredinom aprila.

„Parada faraona“ počinje u subotu u 18 sati i trajaće oko 40 minuta, tokom kojih će proći mumije 18 kraljeva i četiri kraljice. Ceo događaj, koji prati i muzički program, biće prenošen na državnoj televiziji.

Na čelu povorke će biti faraon Sekenenre Tao (16. vek pre nove ere) iz 17. egipatske dinastije, dok će na kraju povorke biti Ramzes IX (12. vek pre nove ere) iz 20. dinastije.

Profimedia

Većina tih mumija, koje su otkrivene pored Luksora, nije napustila egipatski muzej od početka 20. veka. Od pedesetih godina prošlog veka, bile su izložene, jedna pored druge, u maloj sobi, bez ikakvih objašnjenja o njima.

U novom Nacionalnom muzeju, mumije će biti predstavljene pojedinačno uz sarkofage, u ambijentu koji podseća na podzemne grobnice kraljeva, a biće istaknuta i biografija kraljeva. Ovo je samo jedan od načina kojim Egipat nastoji da vrati turiste u zemlju.

Profimedia

Međutim, pod heštegom na arapskom jeziku #prokletstvofaraona, brojni korisnici društvenih mreža povezuju nedavne katastrofe u Egiptu sa „prokletstvom“ zbog prebacivanja faraona.

Egipat je u roku od nedelju dana imao blokadu Sueckog kanala, železničku nesreću u kojoj je 18 osoba poginulo na jugu zemlje, dok je najmanje 25 osoba nastradalo pri urušavanju jedne zgrade u Kairu.

Pixabay

„Faraonovo prokletstvo“ pominjano je u štampi dvadesetih godina prošlog veka nakon otkrića Tutankamonove grobnice, jer su članovi arheološkog tima navodno umrli pod misterioznim okolnostima.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike