Postoji na desetine zemalja koje su dobile ime po istorijskim ličnostima, a samo jedna je nazvana po ženi

21.04.2021

12:30 >> 08:26

0

Nešto je zajedničko svim državama sveta

Postoji na desetine zemalja koje su dobile ime po istorijskim ličnostima, a samo jedna je nazvana po ženi
Copyright Profimedia

Nedavna istraživanja pokazala su da je većina od skoro 200 zemalja na zemlji nazvana po jednoj od četiri stvari. Neretko je to istorijski važna osoba, često pozicija države na mapi sveta, pleme ili etnička zajednica koja je naseljavala tlo, ali i karakteristika ili posebnost određene zemlje.

Ovo su neke od zemalja koje su nazvane po istorijskim ličnostima.

Bolivija

Bolivija je dobila ime po Simonu Bolivaru, jednom od najvažnijih lidera u špansko-američkim ratovima za nezavisnost. Zvanično ime Venecuele je zapravo Bolivarska Republika Venecuela. Ime je nastalo kada se Antonio Hose de Sukre, tadašnji lider Venecuele, odlučio da stvori naciju u regionu tada poznatom kao Charcas, umesto da je ujedini sa Republikom Peru ili Ujedinjenim provincijama Rio de la Plata. Uz lokalnu podršku, Sukre je imenovao novu državu u čast Bolivara.

Profimedia

Filipini

Španski istraživač Rui Lopez de Villalobos imenovao je ostrva Leite i Samar u čast španskog kralja Filipa II, tadašnjeg princa Asturije, tokom njegove ekspedicije 1542. godine. U početku se naziv odnosio samo na ta dva ostrva, ali je na kraju korišćen da pokrije sva ostrva u arhipelagu. Iako je zvanično ime Filipina tokom godina pretrpelo nekoliko promena, počast kralju Filipu je uvek ostala deo naziva

Kolumbija

Nazvana je po poznatom, ali kontroverznom istraživaču Kristoferu Kolumbu, koji, zanimljivo, nikada nije kročio u tu zemlju. Kolumbiju je zapravo otkrio Alonso de Ojeda 1499. godine, ali ona je ipak dobila ime po Kolumbu.

Sejšeli

Ovaj prelepi lanac ostrva u Indijskom okeanu stekao je nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva, ali pre toga je bio pod francuskom kontrolom, a ime je dobio početkom18. veka po tadašnjem francuskom ministru finansija, koji se zvao Jean Moreau de Sechelles. Sveti Vinsent i Grenadini

Profimedia

El Salvador

Malena zemlja u Centralnoj Americi dobila je ime po, ni manje ni više, Isusu, i u prevodu znači „Spasitelj“. Ime joj je dao španski osvajač Pedro de Alvarado u 16. veku.

Sveta Lucija

Sveta Lucija je jedina zemlja na svetu koja je dobila ime po ženi, a ta žena je sveta Lucija iz Sirakuze, hrišćanska mučenica koja je ubijena tokom Dioklecijanovog progona 304. godine nove ere, a čiji se praznik slavi 13. decembra. Prvi evropski doseljenici karipske ostrvske države bili su Francuzi, koji su ostrvo nazvali Sveta Lucija u njenu čast.

Mauricijus

Ostrvska država Mauricijus tokom godina nosila je nekoliko različitih imena. Arapski mornari su je 975. godine prvi put nazvali Dina Arobi, a portugalski mornari su je nazvali Cirne i Mascarenes, pre nego što su je holandski mornari 1598. godine krstili u Mauricijus po princu Morisu van Nasauu.

Profimedia

Sjedinjene Američke Države

Američki kontinent prvi put je kao takav imenovao davne 1507. godine nemački kartograf po imenu Martin Valdseemuller, koji je sve zemlje zapadne hemisfere nazvao Amerika po italijanskom istraživaču Amerigu Vespučiju. Prva zabeležena upotreba imena „Sjedinjene Američke Države“ datira iz pisma američkog generala po imenu Stephen Moilan iz 1776. godine. Iako Vespuči nikada nije kročio nogom na tlo današnje Amerike, zemlja mu i dalje odaje počast.

Maršalova ostrva

Ostrvska država u blizini ekvatora u Tihom okeanu, Maršalova ostrva dobila su ime po Džonu Maršalu, britanskom istraživaču Tihog okeana. Maršal je veliku većinu svog života proveo na moru, pošto je sa 10 godina postao šegrt mornar i zacrtao Maršalova ostrva.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike