Dvesta godina od smrti cara! Nakit Napoleonove usvojene ćerke prodat na aukciji za 1,4 miliona evra

13.05.2021

09:30 >> 09:11

0

Svaka stavka premašila je početnu procenu aukcijske kuće

Dvesta godina od smrti cara! Nakit Napoleonove usvojene ćerke prodat na aukciji za 1,4 miliona evra
Copyright Profimedia

Redak set od devet komada nakita – dijadema, ogrlica, par minđuša, dva priveska i broševi, kao i prsten i narukvica, ukrašeni safirima i dijamantima, koji su nekada pripadali Stefani de Boarne, velikoj vojvotkinji od Badena i usvojenoj kćerki Napoleona Bonaparte – prodat je na aukciji u Ženevi za neverovatnih 1,4 miliona evra, čime je oborio aukcijske procene kuće “Kristi”.

Nakit datira s početka 19. veka i veruje se da je bio svadbeni poklon koji je Napoleonova usvojena ćerka dobila u palati Tuileries 1806. godine.

Profimedia

Pročitajte još:

Svaka stavka premašila je početnu procenu aukcijske kuće koja se kretala od 11.000 do 275.430 dolara po komadu.

Tako je dijadema izrađena 1800, ukrašena sa 38 safira, prodata za dvostruko višu cenu od oglašene.

– Na Napoleonovom dvoru nakit je bio važan deo mode i žene su nosile odgovarajuće dijademe, ogrlice, narukvice, broševe, prstenje, minđuše i kaiševe ukrašene dragim kamenjem – rekao je specijalista kuće “Kristi” Lukas Biehler.

Velika je potražnja kolekcionara širom sveta za ovakvim retkim primercima, rekao je aukcionar Mak Foset novinarima, ne otkrivajući imena kupaca.

Švajcarska je nedavno ublažila epidemiološke mere, te je u sobi bilo prisutno dvadesetak ponuđača i gledalaca, kao i dvadesetak predstavnika britanske kuće odgovornih za telefonske aukcije.

Profimedia

Među istorijskim komadima nakita u sredu se našla i kruna portugalske kraljice Marije II sa velikim safirom iz Burme (današnji Mjanmar), koja je prodata za 1,61 milion evra.

Spektakularnu cenu od 10 miliona dolara postigao je beli četvrtasti dijamant od 100,94 karata, koji se naziva spektakl, izbrušen iz dijamanta pronađenog 2016. u Jakutiji u Sibiru, prenosi Hina.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike