Čuveni kiosk iz doba Jugoslavije na Tajms skveru sada služi kao kabina za di-džeja

25.05.2021

14:00 >> 19:24

0

Različite sudbine ovih kioska možete videti na sajtu k67.eu ili na Fejsbuku

Čuveni kiosk iz doba Jugoslavije na Tajms skveru sada služi kao kabina za di-džeja
Copyright Printscreen

Na njujorškom Tajms skveru postavljen je čuveni crveni kiosk K67 iz doba Jugoslavije, u okviru projekta „Tajms skver transmišns 2021“, i u njemu se nalazi kabina za di-džeja koji pušta muziku. Zainteresovani mogu da vide i unutrašnjost kioska, jer se za vreme emitovanja organizuje i lajv-strim, prenosi startit.rs.

Nekada su ovi kiosci u šest boja u SFRJ bili na svakom koraku. U njima su bile smeštene trafike, biletarnice, a većina ih pamti po viršlama u zemičci i trouglastom jogurtu.

Printscreen

Kiosk K67 delo je slovenačkog industrijskog dizajnera i arhitekte Saše Mahtiga i bilo je jedno od obeležja bivše Jugoslavije. Sam kiosk napravljen je od čelika, stakla i fiberglasa, a zbog lake konstrukcije bilo je moguće kombinovati veliki broj pojedinačnih jedinica.

Proizvodnja je stala 1999. godine, a do tada je proizvedeno 7.500 komada. Iako je većina ostala u Jugoslaviji, veliki broj kioska izvezen je u inostranstvo, između ostalog u Poljsku, Irak, Keniju, Novi Zeland, Japan, bivše zemlje Sovjetskog Saveza, ali i u SAD.

Printscreen

Prototip kioska iz 1966. godine i dalje se čuva u Njujorku, u Muzeju moderne umetnosti (MoMA). Jedan takav žuti kiosk krasi berlinski Krojberg. Na sajtu k67.eu nalazi se projekat koji fotografiše i beleži sudbine preostalih primeraka ovog dizajnerskog klasika. Čak i na Fejsbuku postoji stranica posvećena projektu vizuelnog mapiranja kioska k67.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike