Zašto je logo Fejsbuka plave boje i zbog čega je Mark Zakerberg jednom cele godine nosio kravatu?

02.06.2021

14:00 >> 12:20

0

Zasada njegovo bogatstvo vredi 110 milijardi dolara, pa bi u narednih nekoliko godina mogao da bude najbogatiji čovek na planeti

Zašto je logo Fejsbuka plave boje i zbog čega je Mark Zakerberg jednom cele godine nosio kravatu?
Copyright Profimedia

Programer Mark Zakerberg nedavno je napunio 37 godina, a njegove kompanije “Fejsbuk”, “Instagram” i “Vots Ap” vrede oko 110 milijardi dolara. Zato mnogi očekuju da će za koju godinu on biti najbogatiji čovek na planeti.

O ovom programeru su objavljeni mnogobrojni članci, snimljen je i film o njegovom životu, ali se i dalje ne zna mnogo o njemu. Do javnosti je stiglo samo nekoliko zanimljivih detalja.

Profimedia

Recimo, da li znate zašto je logo “Fejsbuka” plave boje? Zato što je Mark daltonista. On ne raspoznaje crvene i zelene nijanse, a najbolje percipira plavu boju, i upravo je to razlog zbog kojeg ta boja dominira njegovom društvenom mrežom.

Obično ga svi zovu Zak, dok je u mladosti je imao dva nadimka: majka ga je zvala Prinsli, a kada je pristupio bratstvu na Harvardu, dobio je nadimak Slejer.

S 12 godina razvio je “ZakNet”, komunikacijsku platformu za zubarsku ordinaciju svog oca, koju su za dopisivanje koristili i drugi članovi porodice.

Zakenberg je poznat po svojim godišnjim izazovima. On svake godine sebi zada jedan veliki izazov koji treba da savlada ili napravi tokom godine.

Jedne godine je odlučio da upozna ljude koji nisu deo “Fejsbuka”, zatim je hteo da kodira svaki dan… Potom mu je izazov bio da svake nedelje pročita po jednu knjigu.

Profimedia

Nakon velike ekonomske krize, 2009. godine Mark je odlučio da svakog dana nosi kravatu. Tim potezom je hteo da stavi svima na znanje da je postao dovoljno zreo i ozbiljan i da može da upravlja velikom kompanijom i u teškim trenucima, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Stiv Džobs je uvek nosio istu odeću, a to čini i vlasnik “Fejsbuka”, jer ne želi da troši energiju na nevažne stvari, kako bi mogao da se fokusira na stvari koje mogu služiti zajednici. Mark uvek nosi farmerke i sivu majicu kratkih rukava i kaže da razne psihološke teorije tvrde da donošenje brojnih malih odluka, od toga šta jesti za doručak do odabira odeće, iscrpljuje energiju i umara.

Osnivač “Fejsbuka” u svom vlasništvu ima dve koze, a nedavno je na svojoj društvenoj mreži objavio njihovu sliku. Posebno je zanimljivo ime jedne od njih. Naime, jednoj je dao ime Maks, a drugoj Bitkoin, pa mnogi to smatraju podrškom toj kriptovaluti. Mnogi veruju da je i on poseduje.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike