Holandija kakvu ne znate! Zemlja sa više bicikala nego ljudi

20.06.2021

18:37 >> 20:07

0

Autor: A.G.

Manje poznate navike ovog nasmejanog i kulturnog naroda

Holandija kakvu ne znate! Zemlja sa više bicikala nego ljudi
Copyright Profimedia

Opšte je poznato da Holanđani gaje lale, imaju vetrenjače i nose klompe. Predstavljamo vam manje poznate navike ovog nasmejanog i kulturnog naroda.

Holanđani vole da se igraju hranom, pa mešaju na prvi poled nespojive namirnice. Maslac od  kikirikija ne mažu na hleb, već u njega umaču krompiriće. Često ovu čudnu kombinaciju preliju majonezom, a sve to konzumiraju uz pivo.

Ukoliko imate fleku na licu ili garderobi a da niste primetili i tako izašli na ulicu ne brinite. Holanđani će vas brzo upozoriti. Vrlo su otvoreni za takve stvari.

Profimedia

Na holandskim proslavama i rođendanima svaki novi gost koji se pojavi pozdravlja se sa svim prisutnim gostima ponaosob. Ovo može da potraje. Posle čestitanja, gosti se okupljaju i čašćavaju slatkišima, čajevima i kafama. Domaćin ako zaključi da je vreme posete prošlo, reći će gostima da treba da pođu kući.

Svakog prvog ponedeljka u mesecu u Holandiji  se oglašava testni alarm za uzbunu. Na ove zvuke niko ne obraća pažnju.

Verovatno smatramo da smo mi Srbi nacija sa originalnim psovkama. Kada čujete holandske, ne deluje baš tako. U svojim psovkama često koriste imena bolesti poput kolere, raka, tifusa. Tako da nije neobično da čujete da vam neko kaže  ,,Zarazi se kolerom“.

Pixabay

Iako Holanđani vole alkohol i mogu ga mnogo popiti, uopšte ne vole velike čaše i krigle. Oni vole da piju malo – pomalo. Vole da alkohol deluje sporije.

U Holandiji nećete videti zavese na prozorima. Ne skrivaju unutrašnjost svog doma. Razlog za to je što im ne pada na pamet da gledaju u tuđi prostor.

Holanđani vole bicikl. Kultura vožnje bicikla je toliko važna u Holandiji da čak postoji i ambasada posvećena njoj, holandska biciklistička ambasada. Samo u Amsterdamu postoji oko 800.000 bicikala, 500 kilometara biciklističkih staza i više od 63% njegovih stanovnika svakodnevno koristi ovo prevozno sredstvo.

Profimedia

Ne koriste ga samo zbog rekreacije, već tako idu na posao i u školu. Često se može videti kako roditelji po nekoliko mališana voze na bicikli do škole. Ne vole kacige i često im je argument taj, što ih ni pešaci ne nose.

Zemlja ima više bicikala nego ljudi. Ukupno je u pogonu 18 miliona bicikala.

Holanđani obožavaju vatromet i jedva čekaju Novu godinu da se ispucaju kako treba. Dok je u većini zemalja deci pristup zabranjen, odrasli se zabavljaju vatrometom. U Holandiji su mališani dobrodošli na takve zabave i od malih nogu se uče kako da koriste pirotehniku, piše punkufer.dnevnik.hr.

Nakon što im pukne vodenjak, trudnice u Holandiji se ne zamaraju prevozom do bolnice jer preferiraju porođaj kod kuće. U bolnicu se žuri samo u slučaju kada se u trudnoći javi komplikacija. Ako je sve u redu, najlepši je porođaj u vlastitom domu.

Profimedia

Lale, sada nacionalni cvet Holandije uvezene su iz Turske, i pokazalo se da izuzetno dobro uspevaju na ovom tlu.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike