Decenijama zbunjuju naučnike! U Dolini smrti, džinovske misteriozne stene kreću se same po pustinji

09.01.2023

09:16

0

Autor: 24sedam

Ovde ćete pronaći čuveno „kamenje za jedrenje“ koje klizi po napuknutoj, suvoj površini, a da ih ništa ne gura ili vuče, ostavljajući za sobom duboke tragove u blatu

Decenijama zbunjuju naučnike! U Dolini smrti, džinovske misteriozne stene kreću se same po pustinji
Dolina smrti - Copyright Profimedia

Nacionalni park Dolina smrti je čudno mesto po svim standardima. Čuvena po tome što je najtoplije mesto na zemlji, Dolina smrti takođe se nalazi na najsušnijoj i najnižoj nadmorskoj visini u Severnoj Americi.

Ipak, najčudnija karakteristika od svih je da na ovom mestu kamenje lebdi po ravnom pustinjskom terenu, naizgled ničim izazvano.

Profimedia
 

Kalifornijska dolina privlači brojne znatiželjnike, kao i naučnike. Fenomen kretanja kamenja uočen je pre stotinjak godina, a istraživači su počeli da ga prate 1940. godine.

Iako ih niko nikada nije video da se kreću, tragovi ostavljeni iza kamenja i periodične promene njihove lokacije jasno pokazuju da se pomeraju.

Profimedia
 

Mnoge od najvećih stena ostavile su za sobom tragove duge i do 50 metara, što sugeriše da su se zaista udaljile od svoje prvobitne lokacije.

Kamenje se, iza sebe ostavljajući trag, kreće po dolini jednom u dve do tri godine. Trag koji ostaje traje sledeće tri do četiri godine.

Profimedia
 

Postoje brojne naučne teorije koje pokušavaju da objasne događaje u ovoj neobičnoj dolini. Jedna od teorija je da su za geološki fenomen pokretanja kamenja odgovorni vetrovi u dolini, koji pokreću kamenje u vreme kada dolina postaje klizava nakon kiše.

2014. godine naučnici su po prvi put uspeli da snime kretanje kamenja koristeći posebnu vrstu fotografije. Rezultati sugerišu da je ovo misteriozno kamenje rezultat savršenog balansa leda, vode i vetra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike