Danas se pravi i poklanja martenica - amajlija koja donosi zdravlje, sreću i ljubav: Iza običaja stoji tužna legenda

01.03.2024

12:11

1

Autor: K. O.

Najčešće se nosi dok se ne vidi da je voće procvetalo

Danas se pravi i poklanja martenica - amajlija koja donosi zdravlje, sreću i ljubav: Iza običaja stoji tužna legenda
Copyright Profimedia

Martenica je tradicionalna balkanska amajlija koja se nosi tokom marta. Ovaj običaj ima duboko ukorenjeno značenje i široku popularnost u Bugarskoj, Makedoniji, Rumuniji i drugim susednim zemljama.

Martenice se obično nose tokom celog marta, sve do prvog prolećnog cvetanja voćnjaka ili drveta voća.

Pravi se od crvenog i belog konca ili pamučne vune. Crvena boja simbolizuje zdravlje, ljubav i strast, dok bela boja označava čistotu i svetlost. Martenice se često prave u obliku tankih pletenica ili pletenica sa malim ukrasima, poput figura od kamena, perli ili metalnih delova.

Tradicionalno, martenice se daruju prijateljima, porodici i kolegama kako bi im doneli sreću i zaštitu od zla. Kada primite martenicu, običaj je da je nosite na vidljivom mestu, obično na ruci ili odeći. Kada neko vidi prve znake proleća, poput prvog cveta ili leptira, tada se martenica uklanja i obično se kači na drvo voća ili baca u reku, simbolizujući opraštanje od zime i dočekivanje toplijih dana.

Printscreen/YouTube
 

Ovo je divan kulturni običaj koji spaja ljude sa prirodom i označava prelazak iz hladnih zimskih meseci u sveže prolećne dane.

Ovaj običaj ima dugu istoriju i smatra se delom kulturne baštine mnogih balkanskih naroda. Martenica ne samo da ima estetsku vrednost već i duboko ukorenjeno simboličko značenje koje obeležava prelazak iz zimske hladnoće u prolećnu toplinu i vitalnost.

Printscreen/YouTube
 

Bugarska legenda koja stoji iza običaja

Asparuh je bio prvi protobugarski kan, osnivač prvog bugarskog carstva u drugoj polovini VII veka. A legenda kaže da su Asparahov brat Bajan i njegova sestra Huba, dok su tražili brod za Bugarsku, bili na levoj obali Dunava. Trebalo je da pošalju znak Asparuhu da mu dolaze. Tada je Bajan odlučio da kraj belog klupka veže za nogu sokola, koji bi poleteo i pokazao im kuda da idu. Međutim, Hazarska strela je probila Bajana. Grimizna krv je šiknula i umrljala belu strunu. Soko je poleteo i ubrzo je Asparuh držao u rukama dugo očekivani znak. Otrgnuo je konce sa belo-crvenog niza i vezao ih na ruke svojim vojnicima, ponavljajući - Konac, nit koja nas spaja i nikada se neće prekinuti.

Profimedia
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike