Ejam, selo u Engleskoj koje je kuga pustošila 14 meseci

06.08.2021

15:30 >> 15:40

0

Kako bi sprečili dalje širenje zaraze, meštani su odlučili da celo selo stave u karantin

Ejam, selo u Engleskoj koje je kuga pustošila 14 meseci
Copyright Profimedia/selo kuge Ejam

Na prvi pogled, mesto Ejam, koje se nalazi između Bakstona i Česterfilda u Engleskoj, deluje ljupko, ali ga bije glas da je selo kuge. Kada je 1665. godine zaraza stigla do njih, meštani su odlučili dobrovoljno da odu u izolaciju i ne izlaze iz kuća.

Pročitajte i ovo:

Te godine je krojač iz sela naručio belo platno iz Londona, koje je stiglo zaraženo buvama koje prenose kugu. Krojač je ubrzo umro, a za njim i nekoliko njegovih komšija.

Neke porodice su počele da paniče i pobegle su iz tog područja. Nadležni su se uplašili da će se bolest proširiti izvan sela i meštani su zamoljeni da se sami stave u izolaciju. Granični kamen je postavljen na obodu sela, čime je označeno dokle mu se sme prići.

Profimedia/groblje u Ejamu

Trgovci iz okolnih sela slali su zalihe hrane koje su ostavljali na obeleženim mestima. Seljani su pak pravili rupe koje su punili sirćetom i u njima ostavljali novac koji je na taj način bio dezinfikovan.

Pročitajte i ovo:

Kuga je 14 meseci nemilosrdno pustošila selo. Umrlo je 260 ljudi, ili 75 odsto stanovništva. Događalo se da dnevno umre šestoro ljudi. Jedna žena je u roku od osam dana sahranila muža i šestoro dece.

U Ejamu znakovi njihove tragične istorije zaraza postoje svuda. Nadgrobni spomenik u dvorištu crkve ima uklesanu lobanju i ukrštene kosti. Unutar crkve vitraži prikazuju istorijsku priču o karantinu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike