Istraživanje 1.000 godina starog groba pokazalo da su postojali Vikinzi bez pola

10.08.2021

16:43 >> 16:45

0

Novo istraživanje je pokazalo da su Vikinzi, koje mnogi zamišljaju kao oličenje muževnosti, verovatno bili nebinarni

Istraživanje 1.000 godina starog groba pokazalo da su postojali Vikinzi bez pola
Copyright Profimedia

Novo istraživanje je pokazalo da su Vikinzi, koje mnogi zamišljaju kao oličenje muževnosti, verovatno bili nebinarni. (Nebinarne osobe su one čiji se rodni identiteti ne uklapaju u raznolikost binarnih polova – muških i ženskih, odnosno one se same ne identifikuju kao muško ili žensko.)

Pokazala je to, kako piše “Gardijan”, moderna analiza groba u Finskoj, starog 1.000 godina. Ovo istraživanje moglo bi nam dati novi pogled na rodne uloge u drevnim društvima i ukazati na to da su nebinarne osobe u to vreme bile ne samo prihvaćene, već da su postale cenjeni članovi svojih zajednica.

DNK analiza ostataka iz kasnog gvozdenog doba pokazala je da bi mogli pripadati nebinarnim osobama koje su imale visoki društveni status.

Grob, koji je otkriven 1968., u kome je pronađen nakit i delovi odeće koji su ukazivali na to da pripadaju tipičnoj ženi tog doba, ali uz njih su bili i mačevi, koji se obično povezuju s muškarcima.

Decenijama su istraživači pretpostavljali da su u grobu bila ili dva tela, muško i žensko, ili da se radilo o ratnici, kakve su postojale u Finskoj u ranom srednjem veku, piše “Gardijan”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike