Ekscentrični i okrutni car koji je sebe smatrao božanstvom objavio je rat bogu mora Neptunu

15.11.2023

19:11

0

Autor: K. O.

A uzeo je i bizaran ratni plen

Ekscentrični i okrutni car koji je sebe smatrao božanstvom objavio je rat bogu mora Neptunu
Copyright Profimedia

Bilo je mnogo čudaka i ekscentričnih vladara kroz istoriju. Pretpostavljamo da bi u današnje vreme dobili i neku dijagnozu ili bar utvrđen poremećaj u ponašanju.

Jedan od vladara koji je bio izuzetno okrutan i poznat po svojim seksualnim ekscesima je i rimski car Kaligula.

On je vladao od 37. do 41. godine, a često se povezuje s različitim kontroverznim i ekstremnim postupcima tokom svoje vladavine.

Iako je danas teško sa sigurnošću tvrditi neke stvari s obzirom na veliku vremensku distancu, postoje neka od njegovih ponašanja koja su ušla u mitove i legende.

Za početak, bio je narcis i sebe je obožavao kao božanstvo. Kaligula je tvrdio da je božanstvo, te je naredio izgradnju hrama gde je postavio svoj kip da mogu da ga obožavaju svi.

Postoje priče da je Kaligula bio okrutan prema svojim protivnicima i građanima. Navodno je uživao u mučenju i ubijanju ljudi, uključujući i političke protivnike. A legende i izveštaji spominju Kaligulu kao osobu sklonu različitim seksualnim ekscesima i perverzijama.

Profimedia
 

Trošio je ogromne sume novca na različite projekte, poput izgradnje vlastitog broda koji je bio luksuzniji od bilo kojeg tadašnjeg broda.

Njegov autoritarni stil vladanja često je izazivao otpor među elitama, što je rezultiralo i njegovim ubistvom.

Objavio rat Neptunu i uzeo ratni plen

A jedna od bizarnih legendi koja je nadživela Kaligulu je i ta da je on svojevremeno objavio rat bogu mora Neptunu. 

Prema legendi, on se upustio u ovaj "rat" tako što je naredio vojnicima da odapinju strele i bacaju koplja u more kako bi pokazali da su ga porazili i osvojili. Takođe, morali su da udaraju bičevima i mačevima po površini vode.

Profimedia
 

A kada je Neptun poražen uzet je i ratni plen. Postoje neki izvori koji tvrde da je Kaligula, navodno, kao "ratni plen" s obale engleskog kanala uzeo školjke. Prema nekim pričama ili legendama, on je navodno naredio vojnicima da skupljaju školjke i da ih prenesu u Rim kao plen s osvojenog "mora".

Međutim, ova priča se često smatra više legendom ili apsurdnom anegdotom koja pokazuje ekscentrično ponašanje i neobične postupke koji su se pripisivali Kaliguli.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike