Misteriozna tvrđava na dnu "bisera Balkana": Kakvu tajnu skriva Ohridsko jezero

16.08.2023

21:33

0

Autor: Lj. S.

Naučnici smatraju da je u drevnom naselju živelo oko 500 ljudi

Misteriozna tvrđava na dnu "bisera Balkana": Kakvu tajnu skriva Ohridsko jezero
Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Naučnici su ispod vode "bisera Balkana", odnosno Ohridskog jezera, otkrili potopljeno naselje koje bi moglo da pripada jednoj od najranijih starosedelačkih zajednica u Evropi.

Pritom, pojavila se i jedna misterija - meštani tog naselja su se zaštitili "tvrđavom" odbrambenih šiljaka, a arheolozima još nije jasno zašto.

Na delu albanske obale jezera pre 8.000 godina smestilo se naselje s kućama na stubovima, a arheolozi veruju da se radi o najstarijem do sada pronađenom selu na obali nekog jezera u Evropi.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

- Ovo naselje je nekoliko stotina godina starije od ranije poznatih jezerskih naselja u mediteranskim i alpskim regionima. Prema našim saznanjima, ono je najstarije u Evropi - rekao je za AFP arheolog Albert Hafner sa Univerziteta u Bernu, u Švajcarskoj.

"Da bi se ovako zaštitili, morali su iseći šumu"

Hafner i njegov tim švajcarskih i albanskih arheologa su poslednje četiri godine izvodili iskopavanja u Linu na albanskoj strani Ohridskog jezera, koje se proteže preko planinske granice Severne Makedonije i Albanije.

Oni smatraju da je u drevnom naselju živelo između 200 i 500 ljudi, a da su kuće na stubovima gradili iznad površine jezera ili u područjima koja su redovno plavljena.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Stručnjaci su tokom nedavnog zarona otkrili dokaze koji ukazuju na to da je naselje bilo utvrđeno hiljadama trupaca sa šiljcima koji su se koristili kao odbrambena barikada.

- Da bi se ovako zaštitili, morali su iseći šumu - rekao je Hafner.

Tvrđava od 100.000 odbrambenih šiljaka

Na lokalitetu na dnu jezera je pronađeno otprilike 100.000 takvih šiljaka. Zašto su drevni seljani gradili tako opsežnu odbrambenu strukturu - arheolozi još nemaju odgovor.

Ohridsko jezero jedno je od najstarijih jezera na svetu i postoji više od milion godina. Drevni stanovnici tog područja su se verovatno bavili poljoprivredom i gajenjem stoke.

- Pronašli smo različito seme, biljke i kosti divljih i domaćih životinja - rekao je arheolog iz Albanije Ilir Gjepali, preneo je "Indeks".

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike