Ribari ostali u šoku kada su upecali čudovište teško 800 kg: Još veće iznenađenje ih dočekalo kada su videli šta ima u stomaku (FOTO)

17.06.2023

10:14

0

Ribari su planirali da prodaju svoj ulov restoranu, ali okeanski umetnički muzej je intervenisao i otkupio ulov kao budući eksponat

Ribari ostali u šoku kada su upecali čudovište teško 800 kg: Još veće iznenađenje ih dočekalo kada su videli šta ima u stomaku (FOTO)
Copyright Ilustracija/Pixabay/Facebook

Ribari su nedavno uhvatili ogromnu ajkulu goblina, tešku 800 kilograma, kod severoistočne obale Tajvana. Ova neobična ajkula je u svom stomaku nosila čak šest mladunaca, što je čini najvećom ikada uhvaćenom u tim vodama.

Inicialno, ribari su planirali da prodaju svoj ulov restoranu. Međutim, Tajvanski okeanski umetnički muzej intervenisao je i otkupio ajkulu kao budući eksponat za pomorsko obrazovanje. Trenutno se ona nalazi smeštena u tom muzeju.

Ajkule goblini su jedne od najčudnijih vrsta ajkula u okeanu. Njihovi karakteristični izgled i ponašanje privlače pažnju. Ove dugačke stvorenja naseljavaju vode blizu morskog dna, na dubinama do 1.200 metara. Njihove čeljusti su puna oštrih zuba koji se izbacuju napolje kako bi uhvatili plen poput riba, lignji i rakova, a potom se povlače u opušten položaj ispod očiju ajkule.

Ajkule goblini su jedini preostali živi članovi porodice ajkula Mitsukurinidae, koja je nastala pre 125 miliona godina tokom perioda kreda. Većinom su sivkaste boje, iako primerke izvučene iz velike dubine mogu imati ružičasto-ljubičastu nijansu ako su im krvni sudovi oštećeni tokom hvatanja.

"Majstor" je prozirne kože, sa ružičastim telom i izraženim očnjacima. Pripada drevnoj porodici ajkula i predstavlja izuzetno retkog "živog fosila", kako ga nazivaju u Tajvanskom okeanskom umetničkom muzeju, koji je podelio informaciju na svojoj Fejsbuk stranici.

Fotografije na stranici muzeja prikazuju zaobljeni stomak ajkule, duge gotovo pet metara, iz kojeg su kasnije izvađena šest mladunaca. Inače, ženke ajkule goblina polažu jaja koja ostaju unutar njihovog tela sve dok se ne izlegu, a potom rađaju žive mladunce.

Ribari su slučajno uhvatili ovu ajkulu dok su vukli mreže blizu morskog dna. Zaštitnici mora osuđuju ovu praksu jer je neselektivna i rezultira velikim brojem neželjenih vrsta koje se potom odbacuju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike